Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie BNR, a declarat că propunerea legislativă prin care dobânzile la creditele pentru populaţie ar putea fi limitate la cel mult 50% peste dobânda cheie a BNR, nu face parte din logica economiei de piaţă, potrivit Mediafax.
„Dobânzile reprezintă, în esenţă, preţul creditului, reflectă condiţii de creditare şi ele depind, printre altele, de întâlnirea cererii cu oferta. Dobânda nu poate să fie limitată prin decret. Putem să ne gândim la un regim de reglementare şi supraveghere a activităţii bancare, ceea ce se şi face în urma învăţăturii transmise de criza financiară astfel încât să se prevină abuzuri, să avem mai multă încredere în furnizorii şi consumatorii de servicii financiare. Repet, a pune un prag, primul caz, a decreta nu face parte din logica economiei de piaţă. Există, însă, pe de altă parte, un anume motiv pentru care apar asemenea solicitări şi îşi au obârşia în excese, uneori flagrante, ale industriei bancare.
În România, mai intervin şi marje care sunt explicate de bănci prin ceea ce numim riscuri de ţară. Observăm că nivelurile, foarte mult timp, au fost considerabil superioare celor practicate în alte ţări, dar ca Banca Centrală să dicteze care să fie nivelul dobânzilor pe piaţă devine un lucru care este certat cu ceea ce înseamnă o economie de piaţă. Băncile, şi noi spunem asta de mult timp, trebuie să fie prietenoase cu clienţii. Băncile trebuie să îşi asume o responsabilitatea pentru lucrurile mai puţin bune, printre care unele au contribuit la necazurile ce au însoţit criza financiară. Clienţii trebuie să fie mai bine informaţi, să caute să se informeze, dar să fie şi informaţi, şi asta intră în ograda băncilor”, a declarat Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), pentru Mediafax.
„Cât priveşte Banca Centrală, nu poate să impună un preţ al creditului, nu se face nicăieri. Noi avem ratele de politică monetară, care au un rol nu numai de semnal, ghidează mişcarea dobânzilor pe piaţă. Totodată, fac parte din registrul de instrumente al politicii monetare care urmăreşte stabilitatea preţurilor şi asigurarea stabilităţii financiare. Înţeleg insatisfacţia multora, înţeleg necazurile multora, dar nu aşa se poate regla mersul dobânzilor de piaţă”, a mai spus Dăianu.
O opinie similară regăsim și în postarea lui Lucian Croitoru, pe pagina personală de Facebook. Consilierul guvernatorului BNR, vorbește chiar de o întoarcere la anul 1948.
„Se propune un proiect de lege pentru a limita ratele dobânzilor percepute de bănci. Cu aceasta, noi ne-am întoarce în anii 50-60, în timp ce alții vor apărea în curând cu noi inovații, care vor reduce costurile financiare, ceea ce va permite finanțări suplimentare pentru noi investiții, mai multă creștere economică și mai multe locuri de muncă. Mai rămâne ca la noi să vină cineva și cu propunerea ca unele bănci să aibă dreptul de a da credite numai anumitor sectoare, numai anumitor clienți etc.
Atunci am fi cu totul în anii 50-60 ai economiilor de piață sau în socialismul care părea că a dispărut în 1990. Eu am avertizat de mult că ne întoarcem, treptat, spre 1948. Rămâne să vedem dacă m-am înșela că ne întoarcem treptat. Poate că ne vom întoarce mai repede decât credeam eu”, a scris consilierul guvernatorului BNR.
Propunerea legislativă a fost făcută de senatorul „liberal” Daniel Zamfir. Aceasta prevede modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr 13/201 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţiile băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, „dobânda convenţională, atât cea remuneratorie, cât şi cea penalizatoarea, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală”.
Ieri, 8 decembrie 2017, preşedintele PNL, Ludovic Orban s-a declarat deranjat de această iniţiativă şi a lăsat de înteles că senatorul Zamfir ar putea fi exclus din partid.
Liderul PNL Ludovic Orban a lansat un avertisment către senatorul Daniel Zamfir, care a semnat inițiativa legislativă de plafonare a dobânzilor cu care partidul din care face parte nu mai este de acord.
„Poziţia PNL este clară. Suntem susţinătorii economiei libere de piaţă. Practic, contractul este legea părţilor. Suntem împotriva oricărei reglementări care să afecteze libertatea eonomică, care să afecteze libertatea de a realiza contracte. Nu există niciun conflict, vă explic poziţia PNL, dacă este un parlamentar care are alt punct de vedere este punctul său de vedere individual”, a declarat vineri Ludovic Orban.
”Mă deranjează că este susţinut de consilierul premierului Tudose şi nu cred că voi accepta mult timp acest lucru”, a mai declarat președintele PNL.