In timp ce premierul Ponta anunta ca se poate ajunge la referendum pentru a afla pozitia polulatiei cu privire la aderarea zonei euro, pe care o sustine din 2019, seful BNR spune subtil „Avem multe de facut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (…) Romania indeplineste toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este sa asiguram stabilitatea acestora in timp”.
„Ar fi foarte bine ca inainte de a intra efectiv, in 2019, sa avem un referendum, eu cred ca romanii sunt pro-europeni si vor fi si pro euro, cu conditia sa ii informam bine”, a declarat premierul.
Mugur Isarescu a declarat astazi ca Romania mai are multe de facut pentru aderarea la euro la momentul potrivit, trebuie sa se concentreze pe reformele structurale si sa evite greselile in politicile economice, pentru ca acestea genereaza corectii dureroase si de lunga durata.
„Avem multe de facut pentru a adera la euro la momentul potrivit. (…) Romania indeplineste toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este sa asiguram stabilitatea acestora in timp. Viitoarea misiune a politicilor economice este sa pastreze echilibrele macroeconomice dobandite cu atat de multe eforturi, concentrandu-se pe reformele structurale”, a precizat guvernatorul BNR, transmite Agerpres. El s-a referit in special la cresterea eficientei in sectoare cheie ale economiei, precum energia si transporturile, la rezolvarea problemelor cu somajul in randul tinerilor, prin reforme in educatie, la imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si la imbunatatirea calitatii infrastructurii, in special cea de drumuri.
Guvernatorul BNR a reamintit evolutia economie post-criza si a atras atentia autoritatilor ca orice greseala de politici economice va genera corectii extrem de dureroase, al caror efect va dura mult in timp.
„Corectiile sunt intotdeauna dificil de explicat si de inteles de catre publicul larg. Sfatul meu este: Nu faceti greseli pentru ca a le corecta devine dureros”, a mai spus Isarescu.
Seful BNR a reamintit si riscurile date de contextul geopolitic, respectiv de situatia inca nerezolvata din Grecia si conflictul din Ucraina. In opinia sa, factorii de risc generati in acest context pot influenta deciziile investitorilor si, implicit, directia si volumul fluxurilor de capital, care ar putea duce la fluctuatii mai mari ale cursului de schimb al monedei nationale.
Alte incertitudini provin, potrivit guvernatorului BNR, de la divergentele in crestere dintre politicile monetare practicate de marile banci centrale le lumii, care pot, de asemenea, sa influenteze dinamica fluxurilor de capital si, implicit, volatilitatea cursului de schimb.