În ciuda informațiilor vehiculate în ultima vreme privind presupusa decizie a unor bănci de a renunța la Programul Prima Casă, care au generat temeri în rândul clienților care doresc să acceseze acest tip de finanțare, oficial nu s-a întâmplat nimic. În urma unei solicitări adresate de publicația online www.bankingnews.ro reprezentanților Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, am primit la redacție poziția oficială a instituției care administrează Programul Prima Casă.
FNGCIMM a stabilit plafoanele garantiilor in Programul „Prima Casă” 2016, iar acestea urmează să fie aprobate
Astfel, oficialii FNGCIMM au declarat, pentru www.Bankingnews.ro, că Programul Prima Casă s-a derulat fără întreruperi, băncile acordând deja în luna ianuarie 2016 un numar de 1.482 de împrumuturi, cu un volum total al garanțiilor de 132,8 milioane de lei.
Totodată, reprezentanții FNGCIMM subliniază faptul că de la implementarea programului Prima Casă până în prezent nu a fost inregistrată nicio cerere de retragere din program și nici nu a fost declarată intenția de retragere din partea vreunei bănci.
Vă prezentăm în continuare răspunsurile primite de publicația online www.bankingnews.ro din partea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.
BankingNews: Au foat aprobate plafoanele de care vor beneficia băncile în cadrul programului Prima Casă pentru anul 2016?
FNGCIMM: În data de 14 decembrie 2015 au intrat în vigoare prevederile H.G. nr.962/2015, care a completat dispoziţiile HG nr.717/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în următorul sens:
“(32) În anul 2016 se pot emite garanţii şi din diferenţa rămasă nealocată din plafonul aferent anului 2015, precum şi din diferenţa neutilizată până la data de 31 decembrie 2015 din sumele alocate finanţatorilor din plafonul rămas disponibil în anul 2015. Suma reprezentând diferenţa rămasă nealocată, precum şi cea alocată şi neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015 se publică pe site-ul FNGCIMM şi al Ministerului Finanţelor Publice, până la data de 31 ianuarie 2016, şi se utilizează cu prioritate de către finanţatori.”
Printr-o intervenţie legislativă ulterioară efectuată asupra HG nr.717/2009. cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin H.G. nr.1016/2015, s-au diversificat tipurile de plafoane disponibile în cadrul programului şi s-a realizat şi o ierarhizare a acestora din perspectiva ordinii de utilizare.
Plafonul aferent anului 2016 este compus dintr-un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în suma de 1.300 milioane lei – prevăzut la alin.(35) al art.3 din Anexa nr.1 la HG nr.717/2009 , cu modificările şi completările ulterioare şi suma de 200 milioane lei, reprezentând o parte din valorile de reîntregire aferente primei perioade de referinţă (cuprinsă între începutul implementării programului – 31.12.2015 – cu sold preliminat al eliberărilor la data de 31.10.2015).
Conform datelor la zi din evidenta FNGCIMM, toate bancile participante in program dispun de resursele necesare in vederea acordarii de credite garantate in cadrul programului. Programul Prima Casa s-a derulat fara intreruperi, astfel ca de la inceputul anului 2016 au fost acordate un numar de 1482 de garanții, cu un volum total al garantiilor acordate de 132,8 milioane lei.
Astfel, in prezent, finantatorii participanti in cadrul programului au la dispozitie atat diferentele ramase neutilizate din sumele alocate in anul 2015, in valoare totala de peste 172 milioane lei, cat si suma totala de 200 milioane lei provenită din rambursările de rate de capital efectuate până la data de 31.12.2015.
Precizam ca propunerile de alocare de sume din plafonul nou alocat în suma de 1.300 milioane lei în favoarea finanţatorilor participanţi în program au fost fost definitivate, fiind în curs de aprobare.
Avand in vedere dinamica programului si aspectele concurentiale sensibile, precizam ca nu putem oferi, in niciun moment, informatii privind alocarea pe fiecare finantator.
BankingNews: Au existat, până în prezent, solicitări de retragere din programul Prima Casă din partea băncilor?
FNGCIMM: De la implementarea programului Prima casa pana in prezent, nu a fost inregistrata nicio cerere de retragere din program si nici nu a fost declarata intentia de retragere. Precizam ca in conformitate cu legilatia aplicabila, cererea de retragere ar trebui sa fie materializată intr-o denuntarea unilaterala de catre finantator a Protocolului-cadru incheiat in vederea implementarii programului.