Guvernul Orban a făcut o ședință-maraton ce a durat 9 ore și în timpul căreia au fost adoptate peste 25 de ordonanțe de urgență. Printre ele s-a numărat si continuarea Programului Guvernamantal Prima Casă.
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat marţi seara că a fost adoptată o hotărâre de guvern pentru continuarea Programului „Prima casă”, căruia i-a fost alocat un plafon similar anilor precedenţi, de aproximativ două miliarde de lei.
„Proiectul ‘Prima casă’, deşi au fost vehiculate multe intoxicări şi manipulări pe această temă, printr-o hotărâre de guvern adoptată astăzi, iată, continuă şi în acest an, 2020, cu un plafon similar acordat în anii precedenţi, de aproximativ două miliarde de lei”, a precizat Ionel Dancă după şedinţa de Guvern.
În primele 10 luni din 2019, românii au cumpărat peste 14.000 de locuințe cu garanții de la stat
Conform unei note de fundamentare, de la începutul anului 2019 şi până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 14.052 garanţii, în valoare totală de 1,3 miliarde de lei, precum şi 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde de lei.
De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanţii în valoare totală de 21,6 miliarde de lei.
Florin Cîțu – Programul “Prima Casă” funcţionează
Programul “Prima Casă” funcţionează, are un plafon de două miliarde de lei şi nu au fost schimbate nici criteriile de acordare a creditului, declara în luna ianuarie ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
„Prima Casă’ există, funcţionează, are plafon două miliarde de lei, nu e nicio problemă şi nu se opreşte. Poţi depune dosar pentru ‘Prima Casă’. Dacă sunt probleme, sunt cu unele bănci care poate au renunţat la program, dar nu din partea noastră. Din partea noastră, plafonul este două miliarde de lei şi există şi Hotărârea de Guvern. Nu este nicio problemă la ‘Prima Casă’. Programul funcţionează. Şi nu am schimbat nici criteriile deocamdată”, a spus Florin Cîţu la Digi24.
Ministrul preciza că plafoanele pentru acest program au fost stabilite în 2016.
“Au fost stabilite 2,5 miliarde (de lei – n. r.) pentru 2017, două miliarde pentru 2018, două miliarde pentru 2019, două miliarde – 2020, 1,5 miliarde în 2021. Niciun fel de discuţie. Am semnat şi Hotărârea de Guvern pentru 2020”, explica Cîțu.