Guvernul a suplimentat azi bugetul programului Prima Casă cu încă 500 de milioane de lei. Propunerea a fost făcută în urmă cu două săptămâni chiar de Ministerul Finanţelor. Surse din piaţa bancară vorbesc despre un set de reguli prin care accesul la acest Program guvernamental să fie limitat.
Prioritate vor avea dosarele deja aprobate
”În cadrul proiectului de act normativ supus aprobării se propune suplimentarea cu 500 milioane lei a plafonului total al garanţiilor care pot fi emise în anul 2016 în cadrul Programului Prima Casă. Necesarul de plafon a fost estimat în funcţie de datele privind volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare și pre-aprobare, care exced disponibilul rămas neutilizat din sumele alocate”, precizează Guvernul.
Garanțiile rezervate românilor din străinătate sunt, mai nou, incluse în plafonul destinat pentru achiziția (construirea) tuturor categoriilor de locuințe. Autoritățile au constatat că nu au mai primit cereri din partea românilor stabiliți în afara granițelor, deci banii pot fi folosiți în țară.
Tot în ședinta de ieri, a fost reglementată și posibilitatea de a fi acordate promisiuni de garantare și pentru achiziția unei noi locuințe în cadrul Primei Case, ținând cont de faptul că beneficiarii care au achiziționat/construit o locuință în cadrul Programului pot achiziționa/construi o nouă locuință, sub condiția ca această noua locuință să aibă o suprafață utilă sau valoare mai mare în raport cu prima și să vândă prima locuință cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire.
Se caută soluții pentru modificarea Programului Prima Casă
În luna octombrie va fi finalizată strategia pe termen mediu – cinci ani – pentru un „nou” Program Prima Casă. Se preconizează restricții ce vor include măsuri legate în principal de venit și vârstă. Anca Dragu declara acum două săptămâni ca Prima Casă trebuie să se adreseze tinerilor cu venituri mici.
De la începutul anului și până la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garanții în valoare totală de 2,16 miliarde de lei. Rata creditelor neperformante este de 0,3%, în totalul garanţiilor acordate, până în prezent fiind executate 475 garantii cu o valoare de 40,5 milioane lei.
Gabriela DINU