Radu Grațian Ghețea, Președintele CEC Bank și Președintele de Onoare a Asociației Române a Băncilor, evidențiază importanța programului Prima Casă pentru beneficiari, care au în acest fel acces la un tip de împrumut cu niște costuri mai bune decât cele standard și în condiții de eligibilitate atractive și lejere, cum ar fi avansul de 5%.
”Am fost și sunt un suporter total al programului Prima Casă. Este clar că aceste împrumuturi s-au constituit într-un susținător important al economiei și al creditării”, a precizat Radu Grațian Ghețea în cadrul conferinței EU-COFILE (European Union Finance & Banking Lectures Project), organizată de Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor și Alpha Bank.
Oficialul CEC Bank a subliniat că evoluția pozitivă a creditării ipotecare este dependentă de funcționarea programului Prima Casă. ”Observăm un trend ascendent al finanțărilor ipotecare de fiecare dată atunci când sunt fonduri pentru Prima Casă. Cum se consumă banii alocați, creditarea de profil stangnează imediat”, a menționat domnia sa.
Radu Grațian Ghețea a mai precizat că subiectul Prima Casă a devenit intens dezbătut, existând păreri pro sau contra continuării programului guvernamental. ”Eu, ca bancher, nu pot să nu spun că nu susțin un program care îmi creează business și, mai important, le oferă șansa multor români de a accesa împrumutul dorit”, a conchis Președintele CEC Bank.
Programul Prima Casă va fi modificat, la propunerea Ministerul Finanțelor Publice, astfel încât se asigure continuitatea pe o perioadă de cel puţin cinci ani. Schimbarea majoră implică reducerea garanţiei pentru creditele ”Prima casă” la 40% pentru creditele destinate imobilelor mai vechi de 5 ani. În același timp, pentru locuinţele mai noi de 5 ani, procentul de garantare de către stat se păstrează la nivelul de 50%.
Potrivit unei note prezentată de Ministerul Finanţelor Publice, intitulată “Strategia proiectului Prima Casă”, concluziile ce au dus la continuarea programului Prima Casă sunt nevoia menţinerii programului, cinci ani, pe fondul creşterii solicitărilor de credite în cadrul programului, a popularităţii de care se bucură acesta, precum şi din necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de locuire şi a asigurării disponibilităţii spaţiului locativ şi asigurarea predictibilităţii şi a transparenţei în privinţa plafoanelor de garantare.