De cand intri in banca si pana ai in fata un contract de credit „impins” la semnat, ai asistat deja la primul abuz al unei banci. De ce? Pentru ca la noi contractele sunt standard, nu se negociaza. Lipsa posibilitatii de a negocia cu banca este o clauza abuziva, spun avocatii. Otilia Sava, avocat fiscal, ne explica care sunt clauzele abuzive necunoscute, in general, de consumatori.
Cea de risc, de exemplu. „Foarte multi dintre clienti au primit notificari de la banca in care erau informati despre marele dezechilibre economice de la nivel mondial care au condus la marirea dobanzii. si atunci daca consumatorul nu a vrut sa se ralieze la dobanda cu care banca l-a notificat, in 30 de zile trebuia sa achite anticipat intregul credit. O clauza abuziva este atunci cand nu exista negociere intre parti, cand avem un contract de adeziune la care trebuie sa ne raliem pentru ca daca nu semnam nu se poate negocia. Si caluzele care conduc la un asemenea dezechilibru intre drepturile si obligatiile partilor”, a explicat avocatul, Otilia Sava, in cadrul unei emisiuni TV.
FMI apara bancilor care poarta razboaie cu clientii si vine cu argumente: pierderile ar submina sistemul financiar. Avocatii sustin ca pierderile sunt, insa, pe masura abuzurilor comise de bancheri.