Legea privind darea in plata se poate aplica, dar cu cateva amendamente foarte importante, esentiale, considera Radu Gratian Ghetea, presedintele onorific al Asociatiei Romana a Bancilor si presedintele CEC Bank, prezent la evenimentul ”10 ANI DE BANKING”, organizat de publicatia online www.BankingNews.ro, cu ocazia implinirii a zece ani de activitate. Evenimenul a beneficiat de sustinerea Asociatiei Romane Bancilor (Partener Institutional), ACCA – The Association of Chartered Certified Accountants (Partener Principal) si BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, EximBank si Visa (Parteneri).
Domnia sa a reamintit in cadrul „Galei BankingNews” ca o situatie similara a avut loc in urma cu cinci ani, atunci cand OUG 50 privind creditele acordate populatiei a fost modificata pe ultima suta de metri.
„Sper sa nu se ajunga la promulgarea acestei legi. Avem niste antecedente, apropo de legi care au fost promovate pana la un anumit moment. Cel mai elocvent exemplu este OUG 50, care este o ordonanta foarte corecta, buna, numai ca in forma ei initiala se spunea ca se aplica retroactiv, ceea ce pana la urma nu s-a intamplat. Aceasta lege a darii in plata, daca cineva va avea rabdarea si isi ia si responsabilitatea… ea se poate aplica cu cateva amendamente, foarte importante”.
Radu Gratian Ghetea a explicat amendamentele pe care bancile le doresc introduse in lege. Bancherii nu neaga importanta unei legi cu tenta sociala, dar isi doresc o lege cu prevederi clare.
Presedintele CEC Bank a mentionat importanta adaugarii unor conditii pe care clientul interesat de darea in plata trebuie sa le indeplineasca, daca intr-adevar acesta este in imposibilitate de plata si sa clarifice procesul de transfer al bunului.
„Primul amendament este sa nu se aplice retroactiv pentru ca legea sa fie constitutionala. Daca se doreste sa aiba o componenta sociala, trebuie specificat clar ca o astfel de dare in plata se face in anumite conditii, daca cel in cauza este intr-adevar in imposibilitate de plata. Legea nu trebuie sa lase invitatie, cum lasa acum invitatie, pentru cine vrea sa isi schimbe casa. Trebuie sa clarifice acel proces de transfer (al bunului n.r.) Cand iei activele trebuie sa te gandesti si la pasive. A luat banca casa, dar are datorii casa? Are chiriasi? Sunt platite impozitele, taxele? Este in stare buna?”, a spus Ghetea in cadrul conferintei ”10 ANI DE BANKING”.
Acesta a subliniat ca nu sunt singurele amendamente care ar trebui aduse, ci doar cele mai importante. Ghetea a mai spus ca prin aplicarea legii in forma actuala „se pot produce prejudicii majore sistemului bancar”.
Radu Gratian Ghetea a adaugat ca programul Prima Casa „este pus in pericol” daca aceasta lege va fi implementata. „Toata lumea vrea sa continue acest program. N-ar fi pacat sa oprim Prima Casa din cauza acestei legi?”, a adaugat Ghetea.
Reprezentanti ai sistemului bancar au subliniat ca bancile „lucreaza cu banii altora”. „Cand un client vine si spune: Da-mi depozitul, ii spun: Nu mai am banii, iti dau o bucata de teren intr-o comuna…”, a concluzionat Ghetea.
Gabriela DINU