Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Radu Puiu, XTB: Economia țării va slăbi pe termen scurt, având în vedere cererea slabă în contextul unei inflații ridicate, a ratelor ridicate ale dobânzilor și a creșterii economice scăzute. Realitatea economică actuală și viitoare
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > Radu Puiu, XTB: Economia țării va slăbi pe termen scurt, având în vedere cererea slabă în contextul unei inflații ridicate, a ratelor ridicate ale dobânzilor și a creșterii economice scăzute. Realitatea economică actuală și viitoare
OpiniiStiri de top

Radu Puiu, XTB: Economia țării va slăbi pe termen scurt, având în vedere cererea slabă în contextul unei inflații ridicate, a ratelor ridicate ale dobânzilor și a creșterii economice scăzute. Realitatea economică actuală și viitoare

Gabriela Dinu
Last updated: 20/07/2023 13:52
Gabriela Dinu 2 ani ago
Share
Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania
SHARE

Realitatea economică actuală reprezintă o necunoscută atât pentru instituțiile guvernamentale, precum băncile centrale, cât și pentru investitorii privați sau instituționali. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, efectul înăspririi politicilor monetare începe să se resimtă în economii, recuperând decalajele, iar băncile centrale sunt nevoite să acționeze cu mai multă grijă pentru a nu afecta prea mult economia.

Contents
În 2023, China rămâne motorul creșterii globaleCea mai mare economie a lumii va intra în recesiune? inflația este încă peste ținta de 2% a Rezervei FederaleIpoteza creșterii economiei globale pentru a doua jumătate lui 2023 aduce China în centrul atențieiChina se va lupta deflația din cauza cererii slabeJPM a redus prognoza privind PIB ul Chinei Reducere cu 10 puncte de bază a ratei dobânzii de politică monetarăPerspectivele pentru economia României oferă un grad scăzut de optimismReziliența: un cuvânt-cheie într-un mediu macroeconomic imprevizibil

În 2023, China rămâne motorul creșterii globale

„Principala ipoteză se bazează pe China pentru a rămâne motorul creșterii globale pentru restul anului, în pofida încetinirii impulsului de redresare economică, arată previziunile de la jumătatea anului. În același timp, persistă îngrijorările legate de o posibilă recesiune în SUA”, precizează analistul XTB România.

Cea mai mare economie a lumii va intra în recesiune?

Potrivit lui Radu Puiu, în ceea ce privește SUA, cea mai mare întrebare pentru bănci pare a fi în continuare când, nu dacă, cea mai mare economie a lumii va intra în recesiune, în ciuda consensului că ce este mai rău a trecut pentru piața bursieră.

J.P. Morgan afirmă că o recesiune în SUA pare mai mult decât probabilă până la sfârșitul anului, însă crede că perspectivele de randament pe termen lung s-au îmbunătățit. De asemenea, Wells Fargo anticipează o recesiune în acest an, cu o revenire în 2024. Morgan Stanley este de părere că o recesiune va fi probabil evitată în acest an. Barclays și Citibank se așteaptă la un astfel de eveniment la un moment dat în următoarele 12 luni.

inflația este încă peste ținta de 2% a Rezervei Federale

Problemele legate de argumentul economiei puternice se concentrează în jurul modului în care economia ar putea evolua în următoarele luni. Inflația de 3% reprezintă o îmbunătățire notabilă, dar este încă departe de obiectivul de 2% vizat de Fed. Inflația de bază, care elimină categoriile volatile de alimente și energie, se situează la 4,8%.

Temerile de la începutul anului privind o aterizare dură a economiei SUA s-au diminuat deoarece inflația mai lentă a consumatorilor a îmbunătățit perspectivele pe Wall Street, în condițiile în care companiile încep să raporteze rezultatele pentru al doilea trimestru. Cu toate acestea, inflația este încă peste ținta de 2% a Rezervei Federale.

Ipoteza creșterii economiei globale pentru a doua jumătate lui 2023 aduce China în centrul atenției

Așteptările sunt ca Asia să aibă o creștere mult mai puternică, să se confrunte cu o inflație mai mică și o politică monetară mai relaxată decât în SUA și Europa.

Marile bănci de investiții americane și europene sunt optimiste în ceea ce privește Asia în general, regiunea urmând să depășească în acest an creșterea economică a statelor din vest.

China a raportat o creștere trimestrială de 0,8% în al doilea trimestru, peste prognoza de 0,5%, dar ritmul anual a fost de 6,3%, mult sub așteptările pentru un nivel de 7,3%. Datele indică faptul că boomul redeschiderii Chinei s-a încheiat.

Cifrele de creștere moderată sunt de natură să alimenteze așteptările privind continuarea eforturilor guvernamentale de stimulare a economiei pentru a asigura atingerea obiectivului de creștere de 5% pentru 2023.

Șomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a crescut la un nivel record de 21,3% în iunie, de la 20,8% în luna precedentă.

Investițiile în dezvoltarea imobiliară, un motor vital atât pentru cererea industrială din China, cât și pentru cererea de consum, au scăzut cu 7,9% în prima jumătate a anului, comparativ cu anul precedent. Acest lucru indică un semn îngrijorător de slăbiciune persistentă într-o industrie care a încetinit chiar și înainte de pandemie, deoarece guvernul a luat măsuri pentru a limita împrumuturile excesive.

China se va lupta deflația din cauza cererii slabe

Factorii de decizie politică din China nu sunt nevoiți să „lupte” cu inflația, dar s-ar putea regăsi în situația în care să se confrunte cu opusul acesteia, deflația, adică scăderea prețurilor din cauza cererii slabe. În ultimele luni, autoritățile au încercat să stimuleze creditarea și cheltuielile, cu un succes mixt.

Autoritățile vor lua probabil mai multe măsuri de stimulare, inclusiv cheltuieli fiscale pentru a finanța proiecte de infrastructură de mare anvergură, mai mult sprijin pentru consumatori și firme private și o anumită relaxare a politicii imobiliare.

JPM a redus prognoza privind PIB ul Chinei

În acest context, JPM a redus prognoza privind produsul intern brut (PIB) al Chinei de la 5,5% la 5%. De asemenea, banca și-a temperat perspectivele privind industria imobiliară, nefiind prevăzută încă nicio redresare. Cele mai mari reduceri au fost în cazul construcțiilor noi, JPM așteptându-se acum la o contracție de 20% în acest an. Anterior, banca preconiza o contracție de 7% a construcțiilor noi.

Reducere cu 10 puncte de bază a ratei dobânzii de politică monetară

Banca estimează că o reducere cu 10 puncte de bază (pb) a ratei dobânzii de politică monetară în trimestrul al patrulea și o relaxare a politicii imobiliare la nivel național, inclusiv o relaxare a cerințelor de avans, sunt posibile măsuri pe care guvernul le-ar putea lua pentru a stimula creșterea economică.

Citi se așteaptă la o reducere cu 20 pb a ratei dobânzii de politică monetară și cu 25 de puncte de bază a ratei rezervelor obligatorii (RRR) până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.

Morgan Stanley și-a redus prognoza pentru PIB-ul Chinei de la 5,7% și, de asemenea, și-a redus cu 40 pb prognoza pentru 2024, până la 4,5%. Acest lucru a presupus o revenire la tendința de creștere potențială a Chinei post pandemică.

Cu toate acestea, Goldman Sachs și-a menținut prognoza de creștere a PIB-ului pe întregul an 2023 la 5,4%, chiar dacă și-a redus prognoza de creștere pentru trimestrul curent la 5,5% pe trimestru, de la 6,5% anterior.

Perspectivele pentru economia României oferă un grad scăzut de optimism

Revenind pe plan local, Banca Mondială (BM) nu și-a modificat estimarea de 2,6% emisă în ianuarie privind ritmul de creștere care ar urma să fie înregistrat în acest an de economia României, potrivit celei mai recente ediții a raportului „Global Economic Prospects”, publicat pe 6 iunie.

Instituția se așteaptă ca economia României să încetinească în acest an de la creșterea de 4,7% raportată în 2022. De asemenea, a revizuit în scădere de la 4,2% la 3,9% așteptările pentru creșterea de anul viitor.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat în aprilie că ritmul de creștere economică reală a României se va tempera la 2,4% în 2023. Cifra este mai mică decât cea estimată în prognoza din toamnă (+3,1%). În 2024, se așteaptă ca PIB-ul țării să crească cu 3,7%.

FMI și BM sunt ceva mai pesimiste în comparație cu Comisia Europeană, care vede economia României în creștere cu 3,2% în acest an (și 3,9% în 2024).

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se așteaptă ca inflația din România să încetinească în următoarele 18 luni, dar să rămână peste ținta de 2,5%. Rata șomajului din țară va scădea în 2024, dar va rămâne peste nivelul pre pandemic, potrivit prognozei.

Inflația prețurilor de consum din România a scăzut la 10,25% de la an la an, de la 10,64% în mai, rămânând aproape de traiectoria avută în vedere de Banca Națională a României (BNR), care se așteaptă ca inflația să ajungă la 7,1% până la sfârșitul anului.

„Economia țării va slăbi pe termen scurt, având în vedere cererea slabă în contextul unei inflații ridicate, a ratelor ridicate ale dobânzilor și a creșterii economice scăzute a partenerilor comerciali (Germania, Italia, Franța)”, subliniază Radu Puiu.

Reziliența: un cuvânt-cheie într-un mediu macroeconomic imprevizibil

Economia reacționează mereu la evoluții neașteptate sau la ceea ce economiștii numesc șocuri. Astfel, perspectivele economiei și ale inflației ar putea arăta foarte diferit peste câteva luni. Acesta este un motiv cheie pentru care prognoza este dificilă. „În prezent, un cuvânt care descrie mediul macroeconomic actual este reziliența – reziliență în ceea ce privește economia în general și reziliență în ceea ce privește inflația”, precizează analistul XTB România.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: banca, Banca Mondiala, J.P. Morgan, finantare, investitii, constuctii, PIB, SUA, economie, China, firme, consum, Citibank, consumatori, Morgan Stanley, FED, randament, Barclays, inflatia, XTB, banci, piata imobiliara, rata dobanzii, FMI, recesiune, Radu Puiu
Gabriela Dinu 20/07/2023
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Majorarea dobânzilor a afectat prețul proprietăților rezidențiale. Ce urmează? Ella Kallai, Alpha Bank: Eficiența energetică va fi motorul creșterii prețurilor locuințelor noi
Next Article Banca Transilvania lansează un card și o aplicație pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani. Oana Ilaș: Construim o bază solidă pentru educaţia şi independenţa financiară a copiilor

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

o zi ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

o zi ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?