Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociată urmând să fie anunţată în două săptămâni, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenţionează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.
Ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe şi publice şi perspectivele de creştere încă solide. În opinia S&P, eficacitatea instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce constrânge ratingurile.
Deşi România continuă să beneficieze de pe urma poziţiilor solide fiscale şi ale rezervei externe, agenţia crede că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta aceste buffere (rezerva financiară), iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii.
România a trimis o scrisoare agenției prin intermediul ministrului Eugen Teodorovici
România a solicitat apel la decizia de evaluare a ratingului S&P, după ce surse din piață indicau un scenariu în care calificativul va fi menținut (BBB-), dar perspectiva va fi modificată din ”stabilă” în ”negativă”.
Potrivit analiștilor, acest calificativ negativ ar fi fost o consecință a Ordonanței 114.
Dar iată ce declara Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, la ultima evaluare a României efectuată la 1 septembrie 2018 de S&P
Eugen Teodorovici afirma că este de bun augur faptul că agenţia de rating Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul şi perspectiva stabilă a economiei României, el susţinând că este o confirmare a faptului că ţara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini.
„Consider de bun augur că o a doua agenţie reconfirmă rating-ul şi perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de guvern şi că ţara noastră rămâne atractivă pentru investitorii străini”, afirma ministrul fără să spună nimic de avertizările cuprinse în mesajul Agenției.