Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: RETROSPECTIVĂ 2017. Piața bancară a generat cele mai importante tranzacții din ultimii ani, actorul principal fiind Banca Transilvania
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > RETROSPECTIVĂ 2017. Piața bancară a generat cele mai importante tranzacții din ultimii ani, actorul principal fiind Banca Transilvania
Stiri de top

RETROSPECTIVĂ 2017. Piața bancară a generat cele mai importante tranzacții din ultimii ani, actorul principal fiind Banca Transilvania

bankingnews.ro
Last updated: 18/12/2017 11:51
bankingnews.ro 7 ani ago
Share
SHARE

2017 a fost anul în care procesul de consolidare al pieței bancare a continuat într-un mod mai accelerat decât în ultima perioadă. Două dintre băncile grecești scoase la vânzare, Banca Românească și Bancpost, au fost subiectul celor mai mari tranzacții anunțate.

Contents
Cea mai mare tranzacție locală: Banca Transilvania cumpără BancpostExpansiunea Băncii Transilvania în Republica MoldovaOTP Bank încearcă să crească suplimentar prin Banca RomâneascăAlior Bank a demarat operațiunile prin TelekomIntesa Sanpaolo Bank a cumpărat Veneto BancaFinal fericit: Patria Bank a fuzionat cu Banca Comercială Carpatica

Cumpărătorii sunt unele dintre cele mai agresive instituții de credit locale: Banca Transilvania și OTP Bank, fiecare având deja la activ câte o achiziție în portofoliu, prin Volksbank și Millennium Bank.

Consolidarea a continuat și cu alte ieșiri de pe piață, cum ar fi cea a Veneto Banca, ce și-a vândut activele către Intesa Sanpaolo Bank. Tot în acest an s-a încheiat fuziunea dintre Patria Bank și Banca Comercială Carpatica. Pe de altă parte, noi jucători au demarat operațiunile pe piața locală. În același timp, trebuie amintit și faptul că Banca Transilvania își întărește poziția pe piețele externe, prin achiziția unei instituții de credit din Republica Moldova.

Cea mai mare tranzacție locală: Banca Transilvania cumpără Bancpost

Pe data de 24 noiembrie, Banca Transilvania a semnat contractul de achiziție a 99,15% din acțiunile Bancpost și a 100% din acțiunile emise de ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN, societăți care fac parte din grupul Eurobank. Vânzarea Bancpost și a celorlalte subsidiare ale EFG Eurobank din România marchează practic ieșirea grupului elen Eurobank de pe piața locală.

Tranzacția este cea mai mare anunțată pe piața bancară, pentru acest an. Valoarea nu a fost comunicată, dar, potrivit surselor menționate de presă, ar fi vorba de 230  – 250 milioane de euro. În clasamentul bancar pentru 2016, Banca Transilvania s-a poziționat pe locul doi, cu active ce reprezintă 13,15% din piață, în timp ce Bancpost s-a situat pe poziția a noua, cu o cotă de piață pe active de 2,96%.

Imediat după anunțul achiziției Bancpost, acționarii Băncii Transilvania au declarat că nu vizează neapărat prima poziție în clasament. Calculele arată însă că Banca Transilvania amenință serios poziția liderului sistemului bancar, BCR. Astfel, la finele lui 2016, BCR avea active ce reprezentau echivalentul a 16,28%, or, cumulat, cele două bănci din tranzacție controlau, tot în 2016, nu mai puțin de 16,11% din piața bancară autohtonă. Pentru ca deal-ul să se încheie, este nevoie de avizele Băncii Naționale și Consiliului Concurenței, așteptate să sosească în următoarele luni.

Expansiunea Băncii Transilvania în Republica Moldova

Planurile de creștere ale Băncii Transilvania nu au vizat doar piața locală, banca achiziționând în acest an si 39% din acțiunile Victoriabank din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut pe 7 noiembrie. Împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, BT deține deja pachetul majoritar din Victoriabank, creditorul anunțând că cele două entități vor face o ofertă și pentru achiziția restului acțiunilor.

La parafarea tranzacției BT a anunțat că „intenționează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participație inițială de peste 39% din capitalul social al acesteia. Tranzacția va respecta toate prevederile legii pieței de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României și a Băncii Naționale a Moldovei pentru această investiție.

Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri – BT și BERD – vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni”.

OTP Bank încearcă să crească suplimentar prin Banca Românească

Pe 28 iulie, National Bank of Greece, acționarul majoritar al Băncii Românești, a decis vânzarea a 99,28% din capitalul social al instituției de credit către banca ungară OTP Bank. Concentrată pe extinderea prin achiziție, OTP Bank a cumpărat acum câțiva ani Millennium Bank. Tranzacția din iulie ar fi asigurat băncii ungare prezența în topul primelor zece clasate, întrucât urma să controleze 3,7% din piața bancară.

Până acum, achiziția nu a primit însă avizul Băncii Naționale a României. Potrivit unor surse consultate de www.bankingnews.ro, „Banca Națională nu a dat avizul pentru încheierea acestei afaceri. Dosarul este în analiză, însă, cu siguranță, tranzacția nu va fi autorizată dacă nu vor fi întrunite anumite condiții specificate de Banca Centrală. Așa cum arată lucrurile acum, acordul dintre cele două bănci nu va primi avizul BNR. Cumpărătorul (n.r. – OTP Bank) trebuie să modifice anumite chestiuni”.
Atunci când au anunțat încheierea deal-ului, oficialii OTP Bank au precizat că „părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării autorităților de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Națională a României pentru obținerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piața bancară din România (conform cifrelor din 2016).”

Alior Bank a demarat operațiunile prin Telekom

Banca poloneză Alior Bank a anunțat încă de anii trecuți că vrea să demareze operațiunile pe piața locală, fiind deja înregistrată aici. Pasul a fost făcut anul acesta, la finele lui octombrie, printr-o colaborare cu Telekom. Cele două entități au lansat Telekom Banking un proiect financiar digital.

La lansare, Celina Waleśkiewicz, Deputy CEO Alior Bank, preciza că, într-o primă fază, Telekom Banking va „oferi conturi curente, carduri de debit, depozite și un serviciu de schimb valutar online, urmând ca în faza următoarea să lansăm oferta noastră de credite.”

La nivel naţional, serviciile Telekom Banking sunt disponibile online, la www.telekombanking.ro, și vor fi disponibile, gradual, în reţeaua de magazine Telekom şi Germanos. Banca poloneză anunța că, impreună cu Telekom dorește să atragă 500.000 de clienți, în următorii patru ani, în România.

Intesa Sanpaolo Bank a cumpărat Veneto Banca

Pe 29 iunie, Intesa Sanpaolo Bank anunța achiziția unor active si pasive ale Veneto Banca SpA, inclusiv a rețelei  de unitați a sucursalei Veneto Banca din Romania. Pe data de 13 decembrie, formalitățile privind transferul anumitor active și pasive de la fosta sucursală din România a Veneto Banca, inclusiv rețeaua de 19 unități, către nou-înființata Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București, erau deja încheiate.

„Ca urmare a acestui transfer, Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București are acum în portofoliu credite și toate depozitele constituite la Veneto Banca în România. De asemenea, angajații Veneto Banca au fost transferați către Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București. Grupul Intesa Sanpaolo este prezent acum în România cu două entități: Intesa Sanpaolo Bank Romania SA (30 de unități) și Intesa Sanpaolo SPA Torino Sucursala București (19 unități)”, se preciza în comunicatul de presă al Intesa. În urma tranzacției, Intesa va controla circa 2,08% din piață, ceea ce va aduce banca în apropierea primelor zece clasate din sistem.

Final fericit: Patria Bank a fuzionat cu Banca Comercială Carpatica

Tot o etapă de consolidare a pieței a fost încheierea fuziunii dintre Patria Bank și Banca Comercială Carpatica, în luna mai. Înglobând activele unei bănci de două ori mai mari, Patria Bank își asigură un salt spectaculos în clasamentul bancar, ajungând să controleze o cotă de circa 1% din piață. Aprobată de BNR încă din 2016, fuziunea a trecut printr-un impas în ianuarie 2017 când tribunalul nu a aprobat tranzacția.

„Am fost informați că în cadrul acestei ultime proceduri, tribunalul a dat în data de 17 ianuarie 2017 un răspuns nefavorabil cererii băncilor de aprobare a fuziunii. Deși suntem surprinși de această decizie, considerând ca am depus toate eforturile (intern și primind sprijin și expertiză externă) pentru realizarea documentației conform legii, suntem încrezători că în momentul în care vom cunoaște motivele acestei hotărâri, vom identifica în cel mai scurt timp soluțiile potrivite pentru a finaliza această etapă formală a procesului de fuziune și vom realiza fuziunea conform voinței acționariatului celor două bănci”. În cele din urmă, fuziunea a primit undă verde, iar în vara acestui an Patria Bank anunța că acțiunile sale vor fi tranzacționate la BVB sub simbolul PBK.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, OTP Bank, achizitii banci
bankingnews.ro 18/12/2017
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By bankingnews.ro
Follow:
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.
Previous Article Noul slogan al UniCredit: „Banking that matters”
Next Article Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care OTP Bank România a achiziţionat Banca Românească

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

3 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

3 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

3 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?