Numărul 1 al Revistei BankingNews găzduiește un amplu interviu cu Radu Grațian Ghețea, Președintele CEC Bank și Președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor. Am stat de vorbă cu seniorul banking-ului românesc despre realizări profesionale, despre decizii bune și decizii mai puțin bune, despre bancheri și despre CEC Bank.
Invariabil, discuția noastră a atins și subiectul destul de dezbătut privind viitorul său la șefia băncii la conducerea căreia s-a aflat în ultimii zece ani.
Radu Grațian Ghețea a fost virulent și nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume. Practic, este pentru prima dată când domnia sa dezvoltă subiectul, subliniind faptul că ”situația actuală (n.r. – discuțiile privind schimbarea conducerii CEC Bank) distorsionează și dăunează activității de zi cu zi a băncii”.
Vă prezentăm în cele ce urmează opiniile pe care le-a formulat Radu Grațian Ghețea, în exclusivitate pentru Revista BankingNews, despre intenția Ministerului de Finanțe de a selecta o nouă conducere pentru CEC Bank și despre discuțiile interminabile care s-au purtat pe marginea modificării strategiei de dezvoltare a băncii de stat.
– Ce obiective profesionale aveți pe termen scurt și mediu? Vă doriți continuarea carierei pe latura executivă sau mizați pe un post în cadrul Consiliului de Administrație al unei bănci?
– Teoretic, sunt la momentul în care funcțiile neexecutive mi s-ar potrivi foarte bine, pentru că am acumulat experiența necesară și poate nu mai am răbdarea să fac lucrurile executive care sunt foarte epuizante. Practic, însă, am fost executiv o viață întreagă, de 30 de ani pe funcții de conducere la nivel înalt într-o bancă, și s-a creat o dependență. Însă, sunt conștient că la un moment dat trebuie să mă opresc din această activitate. Vreau însă să vă spun că înainte de a-mi face planuri asupra a ceea ce voi face în viitor, mi-ar plăcea să fie rezolvată clar problema la CEC Bank. Ideea care se tot vântură de ceva vreme de către demnitari privind schimbarea echipei de conducere a băncii este dăunătoare pentru bancă. Mi-ar plăcea să știu că există o imagine clară a celor care urmează să continue munca în această instituție, că există o strategie clară și neinfluențabilă de factorii politici, decât în sensul bun al cuvântului. Este important să nu se facă tot ceea ce s-a făcut până în 2007, când au fost schimbați președinții de la CEC de câte ori s-a schimbat Guvernul și să nu se modifice strategia de dezvoltare după cum consideră un politician, un analist, un jurnalist, un ministru sau un ex-ministru. Să se abordeze o strategie clară așa cum am avut noi. În condițiile în care, în acest moment, lucrurile nu sunt clare, nu am de gând să fac pași laterali după principiul ”După mine potopul!”. Mă simt legat de acest proiect, mă simt responsabil în fața multor oameni care au venit alături de mine sau care au fost și sunt încă în CEC și care au crezut în acest proiect, care ar fi dezamăgiți să fie luate niște decizii pripite și negândite. Banca are o situație bine definită în sistem, suntem competitivi, avem know-how-ul pe care nimeni nu spera că-l putem avea într-o perioadă atât de scurtă, și ar fi păcat să spunem, spre exemplu, că de mâine CEC Bank va acorda credite numai pentru agricultură sau numai pentru IMM-uri sau numai pentru administrațiile publice locale. Ar fi mare, mare păcat. De aceea, am toată deschiderea ca, dacă se decide la un moment dat echipa care va fi aici în continuare, să explic care au fost rațiunile pentru această direcție pe care a adoptat-o banca și pe care eu o consider corespunzătoare. In altă ordine de idei, schimbarea întregii echipe ar fi o mare greșeală.
– Vedeți viitorul dumneavoastră legat numai de CEC Bank?
– Nu neapărat, însă este important ca, într-un timp relativ scurt, să apară clarificări în direcția celor prezentate anterior. Acest lucru nu înseamnă neapărat că vreau să rămân la CEC Bank. Aș putea să întreprind cu totul altceva, însă nu mă văd făcând consultanță. Am făcut o viață întreagă banking și, probabil, că aș putea face asta pentru o încă o perioadă. Nu m-aș da în lături să mai activez. În rest, dacă mă întrebați ce o să fac după ce voi părăsi sistemul bancar, voi continua ceea ce fac și acum cu mare plăcere, respectiv să predau ore la facultate și să-i îndrum pe masteranzii mei. Probabil o să și scriu niște lucruri pe care le am în minte de mai mult timp. Repet, nu sunt absurd! La un moment dat cu toții trebuie să facem un pas în lateral. În privința CEC Bank, am toată speranța că Ministerul Finanțelor, în condițiile în care are la conducere o persoană care după cum o cunosc eu este riguroasă și metodică, va găsi o soluție corespunzătoare pentru asigurarea unei tranziții echilibrate.
– Dumneavoastră aveți nu numai meritul transformării Casei de Economii și Consemnațiuni, ci și meritul de a fi convins acționarul asupra necesității acestui proiect. Au fost foarte mulți conducători care nici nu au avut această putere de convingere și nici timpul pentru a pune în practică un asemenea proiect.
– Din acest punct de vedere aș putea spune că sunt un norocos. Și eu am avut 15 miniștri de Finanțe, în această perioadă de circa zece ani de când sunt la CEC Bank. Pot să vă spun că destul de puțini m-au lăsat să continui ce am început. Subliniez, destul de puțini. Într-adevăr, acest lucru s-a întâmplat în partea inițială, care a fost deosebit de importantă, pentru că mai apoi nu prea mai era cale de întoarcere. În ultima perioadă, au fost destul de multe intenții de schimbare de dragul schimbării, care au dăunat și dăunează în continuare băncii. Important este că aceste intenții nu au avut argumentele necesare care să convingă asupra schimbărilor. În altă ordine de idei, acționarul trebuie să decidă dacă vrea mai mult decât există în acest moment. Și lucrurile sunt simple din acest punct de vedere: dacă vrea mai mult, CEC Bank are nevoie de majorare de capital. Nu vrea mai mult, poate să rămână așa, situație în care banca poate să scadă sau să mai crească puțin. Dar, ceea ce eu cred după zece ani petrecuți la conducerea CEC Bank este că s-a ajuns la un nivel la care trebuie să facem pasul următor, respectiv să majorăm capitalul social. Ați văzut cum procedează și celelalte bănci din sistem: își majorează capitalul, fac achiziții, există o atenție permanentă în direcția dezvoltării. La noi, preocuparea principală este să se schimbe conducerea. Aș face aici o paranteză. Ați văzut cum procedează acționarii băncilor străine, care comunică cu cel puțin un an înainte de a expira mandatul unui președinte al unei subsidiare a grupului că a decis să-i prelungească mandatul cu încă patru ani. La noi, se așteaptă până în ultima clipă, apoi acționarul spune ”Stai că nu pot să te dau afară chiar acum” sau ”Te dau afară mai târziu” sau ”Îți mai prelungesc mandatul cu un an și apoi mai vedem”. Lucrurile acestea trebuie făcute cu o anumită decență cu scopul de a asigura continuitatea. Ce să spun?… Că, între timp, după atâtea declarații, după atâtea intenții exprimate public și nerealizate, au început să înțeleagă că nu se impune neapărat schimbarea și cei care ar fi fost foarte bucuroși să se întâmple acest lucru? Oricum, este o realitate faptul că situația actuală distorsionează și dăunează activității de zi cu zi a băncii.
Interviul integral acordat de Radu Grațian Ghețea poate fi citit în Numărul 1 al Revistei BankingNews. Asumată ca un exercițiu jurnalistic de elită prin conținut, concept și înfățișare, util pentru cititori, Revista BankingNews va avea o apariție trimestrială, fiind distribuită pe bază de abonament și printr-un program de marketing direct. Edițiile din acest an vor fi disponibile în lunile Martie 2017, Iunie 2017, Septembrie 2017 și Decembrie 2017. Comenzile de abonamente se pot realiza pe e-mail la abonamente@bankingnews.ro sau completând formularul disponibil la www.bankingnews.ro/abonamente (CLICK AICI). Pentru detalii, ne puteți contacta la telefon 0770.997.921.