Ieri am avut parte de cel mai slab leu din ultimele 4 luni. Tot ieri, am avut și cel mai puternic dolar din acest an. Veștile au fost proaste pentru românii cu credite în euro, care sunt majoritari (apoximativ 300.000 de debitori au împrumturi în moneda europeană). La fel de intens au trăit și clienții care mai dețin, încă, împrumuturi în CHF.
Dar tensiunile din piata financiară nu se opresc la debitori. După alegerile din SUA, dolarul, paradoxal, și-a revenit. Creșterea puternică a cursului îi afecteaza pe români. Pe toți. Un dolar mai puternic înseamnă prețuri mai mari pentru consumatorii români, inclusiv alimente, electrocasnice si carburanți.
BNR a cotat pe 14 noiembrie un euro la 4,5158 lei, iar dolarul la 4 lei și 19 bani.
După o scurtă perioadă de incertitudine, săptămâna trecută, imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor din SUA, dolarul american s-a apreciat încontinuu față de euro. Și la BNR, cursul dolar/leu a ajuns la maximul ultimelor 10 luni.
Astfel, moneda naționala a pierdut teren și luni în fata dolarului american, iar cursul a fost stabilit la 4,1957 lei, în creștere cu 4,88 bani (+1,18%), în raport cu cotația de vineri, de 4,1469 lei/dolar. Aceasta este cea mai ridicată cotație a dolarului în raport cu leul din ultimele zece luni. O cotație mai ridicată nu a mai fost înregistrată din data de 6 ianuarie 2016, respectiv 4,2141 lei/dolar.