De asemenea, indicele la şase luni, utilizat frecvent în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,29%, de la 2,19%, cât a fost cotat ieri, 16 noiembrie.
Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2, 31%, de la 2,22%, valoarea înregistrată joi.
Asistăm la o reaşezare a dobânzilor
Economiştii recunosc că această creştere a dobânzii interbancare este una normală, ea vine firesc pe fondul dobânzilor foarte mici înregistrate până în prezent. Exista un cumul de factori care duc indicele ROBOR spre cote atinse şi acum 2-3 ani. Insă, în prezent, viteza de creştere a dobânzii interbancare îngrijorează, deoarece creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.
Creșterea ROBOR, pusă pe seama inflației accelerate
Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR.
Trendul lunii septembrie se păstrează, ceea ce ne indică că urmează o scumpire a creditelor în lei cu dobandă variabilă.
În acest caz, populaţia şi firmele din Romania urmează să se împrumute mai scump în următoarea perioadă, după ce, în ultimul an, au beneficiat de cele mai mici dobanzi din istorie pentru împrumuturile în lei.
Mai mult, clienții care s-au împrumutat în perioada cu dobanzi minime, vor trece prin “şocul ratei mărite” şi vor achita rate majorate, după ce în luna octombrie au avut parte de prima creștere. Insă, dacaă trendul se menține în acest ritm, creșterea ratei va fi una consistentă. Robor la 3 luni va fi revizuită la finalul lunii decembrie, în toate contractele ce prevăd dobanzi variabile (inclusiv Prima Casă).