Ruxandra Avram, director Direcția monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și a plăților de la Banca Națională a României, a menționat, în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței „Forumul Serviciilor Financiare Digitale”, că industria bancară din România va trebui să fie tot mai atentă la piața criptomonedelor. ”Știți foarte bine că BNR a emis în trecut două comunicate de presă pe această temă, despre ceea ce înseamnă monede virtuale. Categoric, ne menținem aceeași poziție, în sensul în care considerăm și la acest moment că aceste monede virtuale manifestă aceleași riscuri asupra persoanelor care tranzacționează din cauza acelorași caracteristici: volatilitate mare, lipsă de transparență, lipsă de informații, lipsă de control asupra portofoliilor”, a subliniat Ruxandra Avram.
Oficialul Băncii Centrale a anunțat că BNR s-a alăturat unei majorități a băncilor centrale din Europa în proiectul de emitere a unei monede digitale. ”Suntem și noi prezenți acolo, eu chiar fac parte dintr-un grup care s-a constituit la nivelul reglementatorilor. Vrem să luăm pulsul din timp, vrem să vedem ce înseamnă tot procesul pentru că în cadrul proiectului nu se pune problema doar a monedei în sine, se pune problema tehnologiei care va sta la baza emiterii și mai ales a distribuției și a utilizării ei în serviciile de plată”, a precizat directorul BNR.
De asemenea, Ruxandra Avram a explicat că este fost important să aflăm dacă actualele sisteme de plăți de care dispun băncile pot fi actualizate, pot fi modificate astfel încât să deservească în viitor utilizarea unei monede virtuale. ”Răspunsul nu este foarte clar deocamdată. Știm foarte bine că aceste monede au în spate, de regulă, tehnologii de tip ”blockchain”. Sunt modele noi pe care va trebuie în primul rând să le învățăm, să le identificăm riscurile și vulnerabilitățile și apoi să vedem cum le vom putea introduce la nivel național”, a evidențiat oficialul BNR.
”Ideea este că toate aceste reglementări și preocupări care apar la nivelul autorităților europene reprezintă și pentru noi o provocare. Vrem să fim în cărți, cum s-ar spune, de la bun început și trebuie să ne pregătim. Lansez un mesaj către întreaga comunitate bancară de a încerca din timp să aprofundeze și să înțeleagă tot ceea ce apare ca inovație tehnologică în domeniul serviciilor bancare pentru că acestea mai devreme sau mai târziu se vor concretiza direct în regulamente care vor fi direct aplicabile. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte bine pregătiți, nu numai în a le înțelege, dar poate că ar trebui să pregătim și infrastructura necesară, care implică nu numai conotații de natură tehnică, ci are și conotații de natură juridică”, a mai spus Ruxandra Avram.
În altă ordine de idei, oficialul Băncii Centrale a arătat că în ultimul timp a fost impulsionată creșterea gradului de digitalizare și de adoptare a unor tehnologii moderne în industria financiară din țara noastră. ”Văd aproape zilnic proiecte care vin din comunitatea bancară, care sunt menite să ușureze modul de utilizare a instrumentelor de plată tradiționale, să creeze mijloace cât mai sigure pentru utilizatori și la costuri mult mai reduse”, a conchis Ruxandra Avram.
Citește și