Comunitatea bancară este preocupată de însănătoșirea mediului de afaceri, de întărirea disciplinei financiare și încurajarea investițiilor, care să permită schimbarea trendului din ultimul deceniu, de scădere a intermedierii financiare, a menționat Sergiu Oprescu, Președintele Consiliul Director al Asociației Române a Băncilor și Președintele Alpha Bank, în cadrul unei opinii despre perspectivele anului 2020, realizată la invitația publicației online www.bankingnews.ro.
Bancherul a subliniat faptul că la nivel național au fost identificate două riscuri sistemice severe în creștere legate de tensionarea echilibrelor macroeconomice interne și de reducerea încrederii investitorilor în economiile emergente. Și la nivel internațional traversăm, din punctul său de vedere, o perioadă de transformări și de provocări, fie că vorbim de Brexit, creșterea populismului și a extremismului, Basel IV, erodarea încrederii investitorilor, etc..
”Trebuie să avem grijă să nu internalizăm aceste probleme internaționale, cu alte cuvinte să evităm să mai chemăm crizele altora în țară prin măsuri nesustenabile în condițiile în care România înregistrează cel mai ridicat nivel al deficitelor gemene la nivelul Uniunii Europene și o decelerare a creșterii economice”, a precizat Sergiu Oprescu.
”Propunem înființarea unui Task Force public-privat pentru elaborarea Strategiei de creștere a intermedierii financiare și a incluziunii financiare”
În opinia sa, asigurarea predictibilității legislative în domeniul financiar poate contribui la consolidarea rolului sectorului bancar în economie prin creșterea finanțării atât de necesare la nivel național. ”Este important să găsim împreună, ca societate, punctul de inflexiune de la care să vorbim de creșterea intermedierii financiare, obiectivul final fiind finanțarea sustenabilă a creșterii economice”, a explicat oficialul Asociației Române a Băncilor.
România se plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al gradului de intermediere financiară (27%) și al incluziunii financiare. Doar 58% dintre adulții din România au un cont bancar, procentul fiind comparabil cu cel al unor state africane. ”În anul 2020, sunt necesare măsuri proactive de creștere a creditării ca parte a abordării strategice de reviriment a mediului antreprenorial și a economiei în general. În acest sens, propunem înființarea unui Task Force public-privat pentru elaborarea Strategiei de creștere a intermedierii financiare și a incluziunii financiare, care să permită un avans cel puțin similar al creditării, față de viteza de creștere de 7-8% înregistrată în anul 2019”, a evidențiat Sergiu Oprescu.
Din punctul său de vedere, în acest fel, ”vom fi în măsură să identificăm programele comune public-private pe care le putem desfășura pentru avansul finanțării economiei reale, care să contribuie la creșterea PIB”. Sistemul bancar dispune de resursele necesare pentru a permite creșterea pe baze sustenabile a activității. Sectorul bancar din România are unii dintre cei mai ridicați indicatori de capitalizare (19,73%) și lichiditate imediată (37%) în rândul statelor europene.
Pe termen mediu, creditarea se va concentra mai mult pe companii decât pe populație
România a avut un parcurs demn de invidiat în ceea ce privește viteza de reducere a ratei creditelor neperformante, aceasta fiind redusă de 4 ori în cinci ani. Rata creditelor neperformante a continuat traiectoria descendentă, până la 4,33% în luna noiembrie 2019, însă nu poate fi exclusă, conform opiniei Președintelui Alpha Bank, o inversare de trend pe fondul provocărilor legislative care au tendința de a eroda gradual stabilitatea și disciplina financiară.
”Suntem deschiși dialogului cu autoritățile și solicităm asigurarea de consultări periodice cu industria financiară pentru evaluarea și implementarea programelor care să potențeze dezvoltarea economică, dar și pentru evitarea riscurilor inițiativelor legislative care vizează în general piața bancară”, a specificat Sergiu Oprescu.
Pe de altă parte, pe termen mediu, strategiile de finanțare ale băncilor au în vedere, din punctul său de vedere, o accentuare a creditării companiilor și o amplitudine mai redusă a activității pe segmentul populației. ”Perspectivele de viitor indică o reducere a profitabilității industriei bancare, tendință care ar putea fi accelerată de riscul creșterii ratei creditelor neperformante”, a mai precizat oficialul Asociației Române a Băncilor.
Industria bancară este, de asemenea, preocupată de accelerarea adoptării tehnologiilor digitale în serviciile financiar bancare. ”Pentru a face acest lucru realizabil, consider că este necesară o modernizare reală a cadrului legislativ şi de reglementare care să răspundă realității curente, în acord cu legislația și practica europeană. Dar funcționalitatea pieței depinde de asigurarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor la nivel european, de consolidarea încrederii între companii, bănci, instituții și guverne”, a conchis Sergiu Oprescu.