Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Soluția interpretativă a Curții Constituționale pe darea în plată transferă, deocamdată, gălăgia din spațiul public în instanță și ”încurajează” formularea de către judecători a unor soluții neunitare!
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii si Interviuri > Soluția interpretativă a Curții Constituționale pe darea în plată transferă, deocamdată, gălăgia din spațiul public în instanță și ”încurajează” formularea de către judecători a unor soluții neunitare!
Opinii si Interviuri

Soluția interpretativă a Curții Constituționale pe darea în plată transferă, deocamdată, gălăgia din spațiul public în instanță și ”încurajează” formularea de către judecători a unor soluții neunitare!

Cornel Dinu
Last updated: 17/02/2017 14:27
Cornel Dinu 8 ani ago
Share
SHARE

Probabil că ați observat că de la momentul publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curții Constituționale a României nr. 623 din 25.10.2016, pronunțată în cazul Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, gălăgia din spațiul public pe marginea acestui subiect, care genera exacerbarea relațiilor tensionate dintre clienți și bănci, s-a estompat.

Este clar faptul că soluția CCR, interpretată și asumată ca un compromis, a mutat centrul de greutate, confruntarea dintre bănci și clienți fiind transferată din Breaking News-ul spațiului mioritic în instanță. Oficial, securea războiului dintre bănci și clienți a fost îngropată. Neoficial, confruntarea se va purta în fața judecătorilor, nu în văzul întregii societăți.

Cred că putem fi de acord cu toții că, în fapt, Curtea Constituțională nu a furnizat o soluție clară, stipulând dacă legea privind darea în plată este constituțională sau nu, ci a mizat pe varianta interpretativă, folosind sintagma ”este constituțională în măsura în care…”. În acest sens, am senzația că judecătorii CCR au urmărit să împace și capra și varza, furnizând o soluție care nu pune la colț, pe coji de nucă, nicio tabară, ci stabilește spațiul și ”armele” în și cu care se poate continua duelul. Impreviziunea, adusă în discuție de Curtea Constituțională, dar pe care nu o regăsim specificată nicăieri în Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, este de fapt cheia în toată această poveste.

laura-petrescuSă mă explic folosind specificațiile primite din partea unui jurist, în persoana Avocatului Laura Petrescu, din cadrul Casei de Avocatură ”Spătaru, Petrescu și Asociații”. Potrivit punctului 2 din dispozitivul hotărârii, Curtea Constituțională a admis excepția și a constatat că prevederile din art. 11 teza întâi raportate la art. 3 teza a doua, art. 4, art. 7 şi art. 8 din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, sunt constituționale în măsura în care instanța judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii.

Astfel, prin formularea unei decizii interpretative (creație a jurisprudenței Curții, fără sediu al materiei) CCR a admis excepția, statuând așadar asupra premizei de neconstituționalitate a articolelor, însă a anulat efectul finalmente abrogator al constatării neconstituționalității continuând prin sintagma specifică deciziilor interpretative „sunt constituționale în măsura în care”.

Cu toate acestea, așa cum se arată în considerente, soluția adoptată de legiuitor în forma actuală nu permite judecătorului un control jurisdicțional a îndeplinirii condițiilor impreviziunii, acesta fiind ținut în mod formal la verificarea unor aspecte care nu reprezintă condiții specifice impreviziunii. Potrivit art. 2 alin (3) din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituţională se pronunţă numai asupra constituţionalităţii actelor cu privire la care a fost sesizată, fără a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului.

Prin urmare, nu se poate afirma în mod valabil faptul că urmare a acestei decizii a CCR, judecătorii vor aplica teoria impreviziunii în spețele întemeiate pe Legea nr. 77/2016, întrucât tocmai considerentele acestei decizii prevăd faptul că, în forma actuală a legii, judecătorul nu are această posibilitate, impreviziunea intervine ope legis, iar deciziile CCR nu pot completa ori modifica actele normative, acesta fiind atributul exclusiv al legiuitorului.

Cu alte cuvinte, articole incrimate pot fi constituționale numai dacă este verificată existența impreviziunii. Cum însă, deciziile CCR nu pot completa ori modifica actele normative, este mai mult decât îndreptățită întrebarea ”Cum vor putea verifica judecătorii condițiile referitoare la existența impreviunii atâta timp cât Legea privind darea în plată nu prevede expres acest lucru?”. O continuare firească și instituirea unei normalități ar fi ca actul normativ să se întoarcă în Parlament pentru a fi completat conform precizărilor evidențiate de judecătorii Curții Constituționale.

Faptul că spiritul legii a fost modificat de soluția CCR este recunoscut și de judecătorii care urmează să dea sentințe în instanță pe spețele ce au ca obiect darea în plată. “CCR a modificat legea masiv, instituind o condiție pe care leguitorul nu știu dacă a dorit-o neapărat”, spunea judecătorul Cristian Bălan de la Judecătoria Buftea, în cadrul unei conferințe organizată de Institutul Bancar Român. Păi cum poate CCR modifica masiv o lege ori institui o condiție, atâta timp cât nu intră în atribuțiile acestei instituții și chiar îi este interzis prin legea sa de funcționare să facă acest lucru?

La același eveniment, un alt judecător, Aurelian Marian Murgoci – Luca, președintele Judecătoriei Sectorului 5, a subliniat că actul normativ “va genera multe dificultăți de interpretare și aplicare în cazurile concrete (…) Această decizie într-un fel a salvat legea, este foarte posibil să ne fi încurcat mai tare”. Magistratul a recunoscut și faptul că se așteaptă la multe soluții divergente ale instanțelor, completat de judecătorul Cristian Bălan, care a arătat că ”practica va fi neunitară”.

Reiterez faptul că decizia CCR este de admitere a excepției, așadar, chiar dacă textul dispozitivului este formulat în forma interpretativă (corect fiind a se statua în mod expres neconstituționalitatea), prin prisma faptului că admiterea excepției nu poate avea loc decât în situația constatării neconstituționalității, precum și raportat la faptul că în concret nu are loc o interpretare ci o modificare/completare, concluzia firească ce se desprinde este cea de neconstituționale a articolelor 11 teza întâi, art. 3 teza a doua, art. 4, art. 7 şi art. 8 din Legea nr.77/2016.

Un efect legal și logic al Deciziei CCR nr. 623/25.10.2016 este ca articolele enuntate să fie în prezent suspendate de drept, iar lipsa punerii de acord a acestora cu cele statuate de către Curtea Constituțională înăuntrul termenului de 45 de zile de la publicare să conducă în mod firesc la abrogarea acestora.

Altfel, vom asista la sumedenie de soluții contradictorii ale instanțelor de judecată, ce vor transforma, cu sigurață, liniștea de acum într-un vacarm de nedescris. Fiecare tabără va folosi argumentările Curții Constituționale pe legea dării în plată cum le va veni mai bine, în lipsa unui act normativ clar.

You Might Also Like

Europa face un pas înapoi în reglementările pentru tranziția verde. Politicile asumate de SUA lui Donald Trump forțează decizia UE de a slăbi reglementările europene privind sustenabilitatea. Laura Petrescu, Ambasador al Pactului Climatic European, explică cum vor fi afectate băncile de schimbările cuprinse în noul pachet Omnibus

S-a lansat GreenLaw.ro – Platformă de e-learning care face sustenabilitatea ușor de înțeles pentru toți. Laura Petrescu: ”Am simțit nevoia unui instrument clar, accesibil și cuprinzător, care să adune la un loc informațiile esențiale despre sustenabilitate”

Laura Petrescu, Ambasador al Pactului Climatic European, explică de ce Leadership-ul verde nu este în contradicție cu presiunile economice globale: ”Să nu plecăm după fente! Green Deal-ul nu se oprește. UE este prea avansată în tranziția sa verde pentru a inversa direcția”

Alin Iacob, AURSF, apel către Președintele României să promulge legea ce plafonează dobânzile practicate de IFN-uri. CCR a respins sesizarea de neconstituionalitate

Flavia Popa, BRD: Uneori se întâmplă ca discuțiile bilaterale dintre bancă și client să erodeze puțin încrederea. De aceea este nevoie de o a treia opinie, care vine de la CSALB

TAGGED: Darea in Plata, CCR, Laura Petrescu, Spataru, Petrescu si Asociatii
Cornel Dinu 17/02/2017
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article BNR: Băncile anticipează o înăsprire a condițiile de creditare în cazul împrumuturilor de consum. Creditele ipotecare se vor menține la standardele anterioare
Next Article Anul 2016 a adus băncilor din România un profit net de 4,3 mld. lei. Activele sectorului bancar la maxime istorice

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Europa face un pas înapoi în reglementările pentru tranziția verde. Politicile asumate de SUA lui Donald Trump forțează decizia UE de a slăbi reglementările europene privind sustenabilitatea. Laura Petrescu, Ambasador al Pactului Climatic European, explică cum vor fi afectate băncile de schimbările cuprinse în noul pachet Omnibus

3 luni ago

S-a lansat GreenLaw.ro – Platformă de e-learning care face sustenabilitatea ușor de înțeles pentru toți. Laura Petrescu: ”Am simțit nevoia unui instrument clar, accesibil și cuprinzător, care să adune la un loc informațiile esențiale despre sustenabilitate”

3 luni ago

Laura Petrescu, Ambasador al Pactului Climatic European, explică de ce Leadership-ul verde nu este în contradicție cu presiunile economice globale: ”Să nu plecăm după fente! Green Deal-ul nu se oprește. UE este prea avansată în tranziția sa verde pentru a inversa direcția”

3 luni ago

Alin Iacob, AURSF, apel către Președintele României să promulge legea ce plafonează dobânzile practicate de IFN-uri. CCR a respins sesizarea de neconstituionalitate

10 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?