Spania a preluat Bankia, a patra mare institutie de credit a tarii, incercand sa risipeasca temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar, la patru ani dupa ce sectorul a fost puternic lovit de prabusirea pietei imobiliare. Statul va prelua o participatie indirecta de 45% la Bankia in urma preluarii controlului asupra companiei-mama a bancii, BFA, prin conversia unui imprumut de 4,5 miliarde de euro acordat anterior, a anuntat banca centrala.
Ministerul Economiei s-a angajat sa faca tot posibilul pentru a stabiliza Bankia, care are o expunere de peste 30 de miliarde de euro pe credite acordate constructorilor, precum si fata de active imobiliare preluate de la datornici. Potrivit asteptarilor, statul va asigura Bankia fonduri suplimentare de pana la zece miliarde de euro. Unii analisti considera ca institutia de credit ar putea avea nevoie de mai multi bani.
Daca solventa Spaniei va fi pusa sub semnul intrebarii de costurile prea ridicate ale unei salvari a sectorului bancar si tara va avea nevoie de ajutor financiar, supravietuirea zonei euro ar putea fi pusa sub semnul intrebarii, noteaza Reuters. De la inceputul crizei financiare, Spania a intervenit pentru salvarea a sapte banci mici, insa Bankia este de departe cea mai mare de pana acum si vine in urma unor alte planuri de reforma a sectorului.
Acestea includ transferul unor active toxice de la unele banci si impunerea unor rezerve suplimentare de 35 de miliarde de euro pentru creditele acordate constructorilor, peste provizioanele de 54 miliarde de euro formate deja de banci. Randamentul obligatiunilor Spaniei a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii noiembrie, pana la 6,07%, aproape de niveluri considerate nesustenabile pe termen lung.
Bancile din Spania au expunere de 300 de miliarde de euro fata de sectorul financiar, incluzand proprietati preluate de la datornici. Valoarea expunerii este echivalenta cu 30% din PIB. Analistii estimeaza ca datoria publica a Spaniei ar ramane sub 100% din PIB, in linie cu cele ale Frantei si Germaniei, chiar daca statul ar injecta in sectorul bancar in totalitate fondurile, estimate la 40-50 de miliarde de euro, de care bancile au nevoie pentru a se proteja impotriva unor eventuale pierderi.