În perioada 2012-2016, băncile din România au achitat la bugetul de stat 13,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 1,3% din veniturile fiscale din România, la care se adaugă circa 5 miliarde de lei generate de efectele indirecte și cele induse, a spus astăzi Bogdan Belciu, partener în cadrul PricewaterhouseCooper’s, care a prezentat studiul „Impactul economic și social al sistemului bancar în România” în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Română a Băncilor.
Acesta a explicat că impactul economic generat de industria bancară are trei subcomponente: impactul direct, impactul indirect și cel indus. Impactul direct este generat de plusvaloarea unei industrii în economie. Băncile folosesc însă și diverse imputuri pentru activitatea lor – IT, chirii, utilități, consumabile etc, ceea ce constituie impactul indirect. În plus, ca toți agenții economici, băncile angajează oameni, care consumă salariile, deci generează o plus valoare în economie, acesta fiind impactul indus.
Din punct de vedere al impactului direct, sistemul bancar a generat în perioada 2012-2016 circa 91,5 miliarde de lei, aproape 2,7% din PIB. La aceasta se adaugă contribuția sectorului pe orizontală, sistemul bancar achiziționând bunuri pentru funcționarea proprie în valoare de 30 miliarde de lei, respectiv 0,9% la PIB. Contribuțiile induse generate de cheltuielile salariaților, adaugă încă 20 de miliarde de lei. Dacă le adunăm, reiese un impact ce depășește 4% din PIB. Concret, în perioada 2012-2016 sistemul bancar a contribuit cu 4,2% la PIB-ul cumulat al României, reiese din studiul realizat de PwC.
„Potrivit aceluiași studiu, sectorul financiar a angajat direct 57.887 de persoane în perioada 2012-2016 și a contribuit la angajarea altor 51.000 în restul economiei, generând astfel circa 110.000 locuri de muncă. Asta înseamnă că 1,3% din totalul populației ocupate este angajată direct în sectorul financiar”, a spus la rândul său Florin Dănescu, președinte executiv al ARB.
În perioada menționată, circa 43 de miliarde de lei au fost achitate de sectorul bancar pe salarii, din care salariile brute din sistemul bancar au cumulat 22,9 de miliarde de lei, iar din efectul indus și cel indirect au fost generate alte 20,2 miliarde de lei. Totodată, sectorul bancar a generat un total de 20,6 miliarde de lei la buget în perioada 2012-2016, respectiv 2,3% din veniturile fiscale din România. La această sumă se mai adaugă un TVA plătit direct și nededus de circa 5 miliarde de lei, a mai comentat partenerul PwC.
Potrivit studiului menționat, investițiile cumulate în comunitate prin campanile de CSR derulate de bănci în perioada 2012-2016 cumulează circa 42 de milioane de lei.