În perioada post-criză, activele sistemului bancar au continuat să crească în medie cu circa 4% în anii 2014, 2015, 2016. În 2015, sistemul bancar a revenit pe profit, cu un câștig 4,6 miliarde de lei. Datele pe 2017, primele estimări, arată că în primele nouă luni a fost un profit de circa 4 miliarde de lei și peste 5 miliarde pe întregul an, a spus astăzi Bogdan Belciu, partener în cadrul PricewaterhouseCooper’s, care a prezentat studiul „Impactul economic și social al sistemului bancar în România” în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Română a Băncilor.
Potrivit acestuia, în perioada 2007 – 2016 în Germania au fost investite de la buget 2.000 de miliarde de euro, iar în Marea Britanie în jur de 1.300 de miliarde de euro, pentru salvarea băncilor. În România nu a fost nevoie de o asemenea intervenție, iar sistemul bancar a reușit să fie sustenabil fără un efort din partea guvernului.
Potrivit studiului PwC, în ultimii cinci ani, finanțarea agriculturii a crescut în medie cu 6% în ultimii trei ani, până la 12 miliarde de lei. În același interval, în sectorul construcțiilor a existat o oarecare scădere a soldului de finanțare pentru acest sector. „În sectorul industrial am văzut o creștere a nivelului de finanțare, până la circa 55 de miliarde de lei, iar la servicii vedem o creștere a nivelului de finanțare până la circa 79 de miliarde de lei”, a mai spus Belciu.