Dupa studentii straini care au rezolvat problema banilor cash (vezi aici), studentii romani au rezolvat probema fraudelor de la bancomat. O echipa de sase studenti de la Facultatea de Matematica – Informatica a UBB Cluj-Napoca a dezvoltat o aplicatie IT, in premiera, care permite introducerea codului PIN intr-un bancomat fara folosirea mainilor, doar cu ajutorul privirii, si prin care se poate evita frauda la ATM-uri.
Membrii echipei de studenti in anul al treilea de la Facultatea de Matematica-Informatica a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au participat la inceputul lunii la un concurs de tip hackathon, un maraton de programare, in cadrul evenimentului tehnologic Techsylvania, unde au reusit sa dezvolte aplicatia IT intr-un interval de circa 18 ore.
Anca Davidel, care face parte din echipa, a explicat pentru Mediafax, ca aplicatia este o premiera pentru Romania, dar si care sunt beneficiile acesteia pentru sistemele de securitate ale bancilor. Aceasta a mai spus ca i s-a intamplat sa ramana fara bani pe card dupa ce, cineva, i-a vazut codul PIN tastat la un bancomat.
Potrivit studentei, aplicatia se bazeaza pe un dispozitiv de urmarire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costa 99 de dolari si care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime si o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame.
„Urmarirea privirii este un proces care foloseste senzori pentru a localiza caracteristici ale ochiului si a estima unde anume se uita fix o persoana, asa numitul punct al privirii. Tehnologia se bazeaza pe iluminarea cu infrarosu si foloseste modele matematice avansate pentru a determina punctul privirii. Bancile ar trebui sa investeasca in aceste dispozitive care sa fie instalate pe bancomate. Nu este o investitie majora. Noi avem planuri mari cu aceasta aplicatie, am primit oferte din Germania si Franta pentru a ne prezenta ideea si pentru a o putea integra in diverse sisteme bancare. Asteptam semnalele pe care le vom primi de la banci, din tara sau din strainatate”, a subliniat studenta.
Inregistrarea codului PIN si mesajul de deblocare dureaza sase secunde
Echipa de la UBB a lucrat circa 18 ore la aceasta aplicatie, iar varianta urmeaza sa fie dezvoltata si, ulterior, extinsa si la deblocarea unui telefon mobil doar folosind privirea.
Studenta a facut si un exercitiu practic si, atasand un dispozitiv de urmarire a privirii la laptop, a introdus un cod PIN format din patru cifre, fara sa isi foloseasca mainile.
„Toata partea de logare si de pornire a aplicatiei, cu tot cu inregistrarea codului PIN si mesajul de deblocare, dureaza sase secunde. E un timp foarte scurt. Distanta dintre ochi si ecran este de circa 65 de centimetri. Noi inregistram o alternativa la introducerea unei parole, fara a mai fi nevoie de folosirea mainilor”, a mai explicat Anca Davidel.
Ioan Lup, un alt membru al echipei, a aratat ca ideea realizarii aplicatiei a venit in urma unei intalniri a membrilor echipei, inainte de hackathon.
„Un coleg a spus ca am putea face un fel de usa a viitorului, care sa se deschida singura, doar privind spre ea, atunci cand o persoana are mainile pline de bagaje. Am zis sa facem o prezentare pentru un bancomat, este o aplicatie utila, de impact”, a spus Lup.
Pe langa Anca Davidel si Ioan Lup, din echipa UBB mai fac parte Gereb Istvan, Lorand Ignat, Ovidiu Rosu si Lucian Ziman.
„Prin aplicatia SecurEye ne adresam sistemelor de securitate, incepand cu ATM-urile bancilor, dar aceasta poate fi extinsa si la sisteme de securitate a unor locuinte. Aplicatia noastra preia coordonatele la care se uita o persoana pe un ecran de la un dispozitiv de urmarire a privirii si, in functie de imaginea pe care o vede aceasta, calculam pe ce numere vrea sa apese. O persoana care ajunge in fata unui bancomat pentru a scoate banii priveste ecranul pe care sunt cifrele, fixeaza cifrele codului PIN si primeste acceptul in sistem, fara a mai folosi mainile. Este o aplicatie prin care se evita frauda la ATM-uri, pentru ca un eventual hot nu vede codul PIN tastat” , a explicat Anca Davidel, potrivit Mediafax.