Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, că Executivul va adopta OUG privind măsurile fiscale. Ordonanța taxelor a suferit mici modificări față de proiectul inițial.
Ce modificări esențiale au apărut în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018
Din start remarcăm faptul că s-a renunțat la denumirea acestei taxe – „pe lăcomie”, termenul fiind eliminat în variata publicată în Monitorul Oficial. Un alt element schimbat se referă impozitarea activelor financiare ale băncilor. Taxarea se va face în cazul unui nivel al ROBOR „mai mare de 2%”. In prima variantă prezentată de Ministrul de Finante, impozitarea băncilor se făcea în cazul unui nivel al ROBOR de la 1,5%.
Ordonanța a mai suferit o „reformare” majoră: inițial, aceasta urma să se aplice și IFN-urilor, dar Guvernul s-a răzgândit și a decis să o aplice exclusiv băncilor.
Ce prevede OUG
Art. 86 – (1) Instituțiile bancare sunt obligate la plata taxei pe active financiare, denumită în continuare taxa pe active, în situația în care media trimestrială ROBOR determinată potrivit art. 87 alin. (2) depășește pragul de 2%, denumit în continuare prag de referință.
(2) Prin instituție bancară se înțelege instituţiile de credit, persoane juridice române, definite, astfel, potrivit legii de organizare și funcționare, si sucursalele din România ale institutiilor de credit ale persoanelor juridice străine.
Cotele taxei pe active se diferenţiază în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă, astfel:
a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%;
b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0, 51 – 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;
c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 – 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%;
d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 – 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%.
(4) Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei pe active este de 0,5%.
Art. 88 – (1) Contribuabilii prevăzuţi la art. 86 sunt obligaţi să calculeze, să declare și să plătească trimestrial taxa pe active, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa pe active.
Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze și energie pentru urmatorii 3 ani de zile
Teodorovici, Ministrul de Finantelor, după sedinta de Guvern: „punem în centrul preocupărilor bunăstarea românilor”
Punctăm măsurile adoptate prin Ordonanța de Urgență:
Infiintam un fond pentru 31 de statiuni balneare
Infiintam un fond de dezvoltare, cu un buget de aproximativ 10 mld. euro; se vor utiliza pentru proiecte de investii la nivel local
Mecanism de protejare a firmelor si populatiei cu credite in cazul unui ROBOR mai mare de 2%. Avem mai multe marje, in functie de ROBOR
Se aplica din 1 septembrie un punct de pensie majorat, iar pensia minima creste. Punctul de pensie va fi de 1250 de lei
In 2019 se mentin voucherele de vacanta – in valoare de 1450 lei
Granturi de 500.000 de euro pentru firmele care vor infiinta gradinite sportive – acestea vor trebui sa fie avizate COSR si minim 5000 de mp.
Majorarea taxei pe viciu – 2% pe cifra de afaceri
PILON II de Pensii – contributia lunara ramane la aceeasi valoare de 3,75%. Comisionul de administare a fost redus la 1%, impartit intre Casa de Pensii si Administrator. Se impune administratorilor sa investeaca in parteneriate public-private.
Salariul minim in constructii va creste la 3.000 de lei, brut. Tot in acest sector scad taxele pe munca.
Viorica Dăncilă a spus că ordonanţa va fi adoptată pentru creşterea bunăstării cetăţenilor şi a investiţiilor şi pentru a corecta anumite „practici incorecte” din sectorul bancar şi din cel energetic.
Ordonanța adoptată prevede plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii 3 ani pentru consumatorii casnici, stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G şi stabilirea unui nivel minim de 3 miliarde de euro privind stabilirea licenţelor 3G şi impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui ROBOR mai mare de 2%.
Premierul a vorbit şi despre reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%.
Alte măsuri privesc introducerea unei taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operaţiuni cu bunuri.
„Aprobăm azi un set de măsuri cu scopul de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor şi de a corecta în domeniul bancar. Principalele măsuri care vor fi adoptate în şedinţa de Guvern de azi se referă la următoarele aspecte. Program de construire a 1.000 de grădiniţe în parteneriat public-privat. Majorarea de la 1 septembrie, cu trei luni în avans, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 lei la 1.265 lei, iar pensia minimă de la 640 lei, la 704 lei. (…) Majorarea taxei pe viciu in domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri. Creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 lei brut, începând cu 1 ianuarie 2019, aşa cum ne-am angajat prin acordul semnat cu patronatul din construcţii”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de vineri a Guvernului.