Guvernul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei, a anunţat marţi, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, marţi, că, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul doreşte să le impună băncilor o „taxă pe lăcomie”, dacă nivelul ROBOR la 3 luni şi la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.
Mai exact, dacă nivelul ROBOR la 3 şi 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci băncile vor avea o taxă de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 – 2,5% vor achita o taxă de 0,4% din active.
La un ROBOR la 3 şi 6 luni de 2,51 – 3,%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 – 3,5%, această taxă va fi de 0,9%.
Guvernul introduce noi taxe în 2019. Pentru bănci apare taxa pe active
„Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat Teodorovici, precizând că impactul acestei măsuri poate fi undeva la trei miliarde lei sau poate fi zero, dacă băncile decid ca ROBOR să fie până la plafonul de referinţă, de 1,5%.
Teodorovici: sistemul bancar nu sprijină economia
„În funcţie de lăcomia băncilor, vom vedea care este şi impactul acestei măsuri. Pe fondul creşterii ROBOR, diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozitele populaţiei este de 6,8%, fiind cea mai mare din ultimii patru ani”, a menţionată Teodorovici.
Ministrul Finanţelor susţine că propunerea a fost făcută deoarece expunerea băncilor din România pe tilturi de stat este a doua din România, astfel că aceste nu finanţează economia reală.
Adrian Vasilescu pentru HotNews.ro: ROBOR ESTE O MEDIE A PIEȚEI
„Nu alege banca ROBOR-ul ca să fie taxată în funcție de ROBOR-ul ales, ci eu stat duc politica într-acolo încât Robor să crească pentru că am inflație mai mare, multe lucruri se pot întâmpla, atunci tu, bancă, ești nevoită să primești o taxă pe lăcomie pentru că ai fost nevoită să aplici un ROBOR care este al pieței. Este pentru toate băncile, nu alege o bancă. ROBOR se fixează și se aplică la toate băncile. Îl fixează piața”, a precizat reprezentantul BNR pentru HotNews.ro
“Cred că este o eroare. Este o eroare de exprimare sau de concepție. Nu pot să știu pentru că aștept un text scris, dar atâta vreme în care se spune că dacă o bancă alege un anumit nivel al ROBOR și în funcție de acest ROBOR se va stabili nu știu ce taxă, aici e mare confuzie. O bancă nu alege ce ROBOR să pună”, a mai spus Vasilescu.
Senatorul Florin Cîțu, PNL:
„Măsurile anunțate de Eugen Teodorovic conțin o serie de încălcări ale principiilor economiei de piața și a tratatului de aderare la UE.”
„Statul introduce taxe mai mari pentru toate sectoarele si plafonari de preturi in unele sectoare.Urmeaza inflatie si dobanzi mai mari, recesiune si somaj. Aceste taxe NU sunt platite de companii, sunt platite de consumatori.”