Topul băncilor după active, care reflectă nu doar mărimea instituțiilor de credit, ci și capacitatea acestora de a opera pe piața financiară și de a îndeplini diverse funcții economice, cum ar fi finanțarea activităților economice sau protejarea economiilor clienților, a suferit modificări importante în 2024.
Surpriza clasamentului de anul trecut o constituie ascensiunea UniCredit Bank, care a reușit, prin integrarea Alpha Bank, să ajungă pe podiumul topului. Activele totale de 103,5 miliarde de lei ale băncii cu acționariat italian includ activele Alpha Bank, care a fost preluată în noiembrie 2024 când a fost efectuată plată procesului de fuziune, și activele subsidiarelor UniCredit Consumer Finance și UniCredit Leasing.
Dacă avem în vedere că activele cele 2 entități de credite de consum și leasing ale Grupului UniCredit nu sunt foarte mari (după evaluarea publicației BankingNews oprindu-se undeva la 3 miliarde de lei) și că CEC Bank a comunicat pentru 2024 active de 99,25 miliarde de lei, este clar că UniCredit Bank a urcat pe locul al treilea în clasament.
Banca Transilvania a terminat 2024 cu o cotă de piață de 21% și va ajunge să dețină aproape un sfert din piața locală, prin integrarea OTP Bank
Banca Transilvania a raportat la finalul anului trecut active totale de 184,3 miliarde de lei, ceea ce se traduce într-o cotă de piață de 20,9%, când activele totale ale sistemului bancar erau, potrivit Băncii Naționale a României, de 881,6 miliarde de lei. Robustețea băncii cu sediul central în Cluj-Napoca va fi reliefată după ce vom avea primele rezultate financiare din 2025, când Banca Transilvania se va apropia de o cotă de piață după active de 24% prin integrarea activelor OTP Bank, care a fost finalizată pe 28 februarie a.c.

Este foarte probabil ca la sfârșitul anului 2025, Banca Transilvania să dețină un sfert din piața locală, luând în considerare faptul că cea mai mare instituție de credit a avut an de an și o creștere organică importantă, dincolo de achizițiile pe care le-a efectuat în ultima perioadă. În aceste condiții, Banca Transilvania se va afla la peste 10 puncte procentuale față de BCR, o diferență confortabilă, care îi poate asigura pentru o perioadă îndelungată supremația în România. Spre exemplu, BCR ar avea nevoie de achiziția unei bănci de talia BRD, pentru a amenința primul loc.
Doar 2 puncte procentuale o mai despart pe BCR de UniCredit Bank
Creșterea considerabilă consemnată de UniCredit Bank, prin integrarea Alpha Bank, a făcut banca cu acționariat italian să se apropie la numai 2 puncte procentuale de BCR, ocupanta locului al doilea din topul celor mai mari bănci din România după active.
Este pentru prima dată când o bancă se află la o distanță atât de mică față de BCR, fapt care ne arată că instituția de credit care aparține Grupului Erste trebuie să tureze motoarele pentru a române pe locul secund al clasamentului. Iată cum competiția se încinge mai mult ca niciodată.
Evoluția CEC Bank din 2024 arată că banca de stat rămâne în cărți pentru podium
Activele nete ale Grupului CEC au crescut cu 19% față de perioada similară a anului trecut, de la 83,61 miliarde de lei la 99,33 miliarde lei. În cazul Băncii, activele nete au crescut de la 83,55 miliarde lei la 99,25 miliarde lei, care se traduce într-o cotă de piață de 11,2%.
Cu alte cuvinte, CEC Bank a crescut vertiginos în 2024, dar nu suficient cât să se mențină pe podiumul clasamentului celor mai mari bănci locale. Totuși, dacă viteza creșterii organice consemnată de banca de stat în 2023 și 2024 se va menține și în 2025, există posibilitatea ca CEC Bank să se întoarcă pe poziția a treia a topului, mai ales că a fost deja aprobată o majorare a capitalului social cu un miliard de lei.
Aceste schimbări semnalate au făcut ca BRD Groupe Société Générale să coboare pe locul 5 al clasamentului, cu active de 85,9 miliarde de lei și o cotă de piață de 9,74%. Îi urmează Raiffeisen Bank, cu active totale de 82 miliarde de lei și o cotă de piață de 9,3%. ING Bank a ajuns pe poziția a 7-a a clasamentului, cu active de 78 miliarde de lei și o cotă de piață de 8,85%.
Premierele topului băncilor după active din 2024

- Este pentru prima dată când cota de piață a BRD Groupe Société Générale coboară sub pragul de 10%. Cu active de 85,9 miliarde de lei, BRD avea la 31 decembrie 2024 o cotă de 9,74%. Niciodată în istoria sa, banca cu acționariat francez nu a mai fost în situația înregistrată anul trecut. Cea mai bună clasare a BRD a fost în anul 2006, când instituția de credit înregistra o cotă de piață de 16,3%. Criza financiară din 2008 a surprins BRD cu o cotă de 15,7%, însă din acel moment banca s-a înscris pe o pantă descendentă, până în 2021 când cota de piață cobora pentru prima dată sub 11%, respectiv 10,47%. În perioada 2021 – 2023, BRD a reușit să se mențină peste pragul de 10%, cu mențiunea că în 2023 a pierdut podiumul clasamentului în favoarea CEC Bank. Anul 2024 nu a venit numai cu cea mai mică cotă de piață din istoria sa, ci și cu cea mai slabă clasare în topul celor mai mari bănci după active, respectiv poziția a cincea.
- UniCredit Bank, prin preluarea activelor Alpha Bank, reușește să depășească pentru prima dată în istoria sa în bankingul românesc pragul de 10% pentru cota de piață. UniCredit Bank a preluat Alpha Bank în noiembrie 2024 când a fost efectuată plata pentru înțelegerea dintre cele două instituții de credit, iar din acel moment a fost demarat procesul de fuziune, care va fi definitivat prin aprobarea efectivă a Băncii Naționale a României, decizie preconizată pentru luna august 2025. În esență, UniCredit Bank cu activele Alpha Bank și activele subsidiarelor UniCredit Consumer Finance și UniCredit Leasing avea la finalul anului trecut active totale de 103,5 miliarde de lei și o cotă de piață de 11,7%. Dacă va adopta o politică agresivă de dezvoltare organică, rămânând totodată deschisă altor oportunități de achiziție de active, UniCredit Bank poate deveni un competitor direct pentru BCR pentru ocuparea locului secund din clasament. În acest moment diferența între cotele de piață ale UniCredit Bank și BCR este de numai 2 puncte procentuale.
- Anul 2024 ne-a arătat că ING Bank nu mai poate ține pasul cu evoluția efervescentă pe care a consemnat-o o lungă perioadă de timp. În 2019, printr-o creștere organică agresivă, reușise pentru prima dată să atingă o cotă de piață de peste 9%, care a propulsat-o pe locul al patrulea în topul băncilor după active. A reușit să se mențină în zona pozițiilor 4-5, până în 2023, însă evoluțiile înregistrate anul trecut de UniCredit Bank și Raiffeisen Bank a făcut ca ING Bank să fie aruncată până pe locul al șaptelea al clasamentului, poziție pe care a ocupat-o ultima dată în 2016.
De ce este important Topul băncilor după active
Mărimea și influența pe piață, stabilitatea financiară, profitabilitatea și capacitatea de creditare sunt principalele atuuri ale băncilor care se clasează cât mai sus în clasamentul după totalul activelor.
Practic, băncile cu active mari sunt considerate de obicei jucători majori pe piața financiară, având o influență semnificativă asupra economiei. Totodată, aceste instituții de credit au adesea mai multe resurse pentru a face față crizelor economice sau financiare. Ele pot fi considerate mai stabile, deoarece au un portofoliu diversificat de active.
În același timp, o bancă cu active mari poate, în general, să acorde mai multe împrumuturi și să genereze mai mult venit din comisioane și dobânzi, ceea ce îi poate permite să obțină profituri mai mari.