Studiul ”Percepția românilor față de educația financiară”, realizat de agenția de cercetare de piață iSense Solutions, la comanda publicației BankingNews, relevă faptul că aproape toți românii din mediul urban (94%) au auzit de termenul “educație financiară”, iar cei mai mulți îl asociază cu gestionarea banilor, cheltuieli, economii și investiții.
Doar 1 din 3 români spune că a primit educație financiară într-un mediu formal, existând deci mult spațiu de creștere. În ceea ce privește autoevaluarea nivelului de educație financiară, românii sunt destul de optimiști, media fiind puțin sub nota 7.
Majoritatea românilor văd educația financiară ca fiind utilă, indiferent dacă au primit sau nu, observându-se o legătură directă cu venitul personal, cei care câștigă mai mult pun mai mult preț pe educația financiară.
Chestionați despre care din băncile din România au auzit că derulează/au derulat proiecte de educație financiară, având posibilitatea răspunsului multiplu, respondenții studiului ”Percepția românilor față de educația financiară”, realizat de iSense Solutions, la comanda BankingNews, au indicat BCR, Banca Transilvania și ING Bank ca fiind instituțiile de credit care conduc în materie de proiecte de educație financiară, urmate de Raiffeisen Bank și BRD Groupe Société Générale.
Potrivit cercetării de piață, băncile care au proiecte de educație financiară sunt văzute ca fiind responsabile, moderne și inovatoare. Totodată, 48% dintre respondenți au precizat că sunt mai degrabă să recomande o instituție de credit care face educație financiară, în timp ce 47% dintre respondenți au menționat că au mai multă încredere într-o astfel de bancă.
Descoperă alte insight-uri esențiale despre educația financiară a românilor din urban aici!
Studiul iSense Solutions a fost realizat online pe un eșantion de 511 respondenți, fiind reprezentativ pentru mediul urban din România, cu un grad de eroare de +/-4,3% la un nivel de încredere de 95%. Analiza a fost prezentată de Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions, în cadrul dezbaterii ”Educația financiară, marotă sau punte de legătură”, organizată de publicația BankingNews pe 31 octombrie 2024, de Ziua Mondială a Economisirii, la Point Hub. Discuțiile din cadrul conferinței au surprins importanța pe care o are educația financiară în dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a societății românești și rolul pe care îl poate juca educația financiară în procesul de incluziune financiară.
Speakerii evenimentului au fost Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Traian Năstase (iSense Solutions), Nicușor Ruiu (Banca Națională a României), sociologul Gelu Duminică, Alexandru Păunescu (CSALB), Ionuț Stroe (Banca Transilvania), Nicoleta Deliu-Pașol (BCR), Livia Fericean (Raiffeisen Bank), Marius Murgea (BRD Groupe Société Générale) și Doru Bulata (Exim Banca Românească).