Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Cum să faci profit din tranzacționarea pe indici. Ghid complet de investiții în indici bursieri
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Cum să faci profit din tranzacționarea pe indici. Ghid complet de investiții în indici bursieri
AnalizeStiri de top

Cum să faci profit din tranzacționarea pe indici. Ghid complet de investiții în indici bursieri

Cornel Dinu
Last updated: 21/10/2021 10:12
Cornel Dinu 4 ani ago
Share
Indicii bursieri sunt de o mare importanță pentru piețele financiare globale.
SHARE

Indicii bursieri sunt de o mare importanță pentru piețele financiare globale.

Indicii bursieri îi ajută pe investitori să măsoare performanța colectivă a prețurilor unui grup de acțiuni, de obicei dintr-o anumită țară, și să compare, astfel, randamentul diverselor investiții. Un indice bursier poate reproduce o anumită piață de valori, un sector economic, un segment geografic sau orice alt sector al pieței. Pentru a crește performanța portofoliului, investitorii trebuie să știe cum să profite de indici atunci când investesc la bursă. De asemenea, este util să afle și care sunt cei mai populari indici bursieri internaționali tranzacționați de români în acest an.

Contents
Ce este un indice bursier?Tranzacționarea indicilor prin CFD-uriIndici internaționali majoriIndicii bursieri preferați de români anul acesta

Ce este un indice bursier?

Indicii bursieri sunt de o mare importanță pentru piețele financiare globale. În primul rând, îi ajută pe investitori să evalueze rezultatele piețelor bursiere – zilnic, săptămânal, lunar, etc. Astfel, se poate determina sentimentul pieței și se pot compara diferitele piețe bursiere. Indicii sunt utilizați și ca puncte de referință pentru acțiuni, pentru a vedea cum s-a modificat performanța portofoliului pe care investitorii îl dețin versus performanța indicilor, pe o anumită perioadă de timp.

Spre exemplu, unul dintre cei mai cunoscuți indici din lume și folosit la scară largă este Dow Jones Industrial Average Index (US30 în xStation), calculat prin combinarea a 30 de acțiuni cu cea mai mare capitalizare din SUA într-un singur indice. Dacă indicele scade, asta înseamnă că acele acțiuni au pierdut din valoare. Pe de altă parte, o creștere a indicelui înseamnă că acțiunile au devenit mai scumpe. Investitorii pot urmări modificările valorii indicelui de-a lungul timpului pentru a-l folosi ca reper pentru a compara veniturile din portofoliile lor cu acesta.

Mai apoi, e bine de știut că, teoretic, un indice nu poate fi nici cumpărat, nici vândut direct, deoarece indicii bursieri sunt doar indicatori (repere) care se deplasează în funcție de evoluția cotațiilor acțiunilor luate în calcul. Cu toate acestea, există multe instrumente financiare care reflectă mișcările prețurilor marilor indici mondiali, de exemplu contracte futures, opțiuni, ETF-uri, CFD-uri sau fonduri pe indici. Acesta este motivul pentru care termeni precum „investiții pe indici” sau „tranzacționare pe indici” sunt adesea folosiți în situații cotidiene.

Tranzacționarea indicilor prin CFD-uri

De ce cumpără sau vând investitorii CFD-uri pe indici? Care sunt cele mai mari avantaje ale tranzacționării indicilor CFD? Răspunsul este simplu. Este mult mai ușor să cumperi un CFD cu suport pe un anumit indice decât să cumperi sau să vinzi toate acțiunile care sunt incluse în el. Dacă un trader crede că piața ca întreg poate crește, cumpără un CFD cu suport pe un indice. Dacă consideră că piața va scădea, vinde CFD-ul cu suport pe indice. Este un mod simplu și ieftin de a specula viitorul unei anumite piețe de acțiuni.

Contractele pentru diferență (CFD) sunt utilizate în mod obișnuit în scopuri speculative și de protecție (hedging) – adică operațiunea de a „îngheța” temporar rezultatul unei tranzacții până trec fluctuațiile nedorite, prin posibilitatea de a deschide simultan poziții SHORT (vânzare în lipsă) și LONG (cumpărare) pe același instrument. Aceste contracte au multe avantaje, cum ar fi: lichiditate ridicată, praguri scăzute la intrarea în tranzacții și costuri reduse de tranzacționare, servesc obiectivelor de diversificare, au program prelungit de tranzacționare, capacitatea de a fi tranzacționate atât long cât și short, efectul de levier. Evident, trebuie să ne amintim că CFD-urile sunt asociate cu un risc mai mare, deoarece tranzacționarea cu efect de levier ar putea amplifica fie câștigurile, fie pierderile. Acest lucru nu schimbă faptul că vânzarea în lipsă oferă mai multă flexibilitate și permite execuția mai multor strategii utile. Spre exemplu, casa de brokeraj XTB, listată pe Bursa de la Varșovia și care operează una dintre cele mai performante platforme de tranzacționare din lume, oferă o gamă largă de CFD-uri pe indici.

Indici internaționali majori

Investitorii cu experiență acordă o atenție majoră indicilor din economiile dezvoltate, deoarece aceste criterii de referință reflectă sentimentul pieței pe bursele majore de valori, inclusiv: New York Stock Exchange (NYSE), Nasdaq, London Stock Exchange (LSE), Euronext sau Shanghai Stock Exchange ( SSE).

Iată, mai jos cei mai importanți indici bursieri din lume:

US30 – contract pentru indicele format din 30 de companii mari listate în Statele Unite pe NYSE sau NASDAQ.

US500 – contract pentru indicele format din cele mai mari 500 de companii din Statele Unite. Este adesea considerat un barometru al performanței generale a pieței bursiere. Indicele este un reper des folosit în ceea ce privește performanța portofoliilor active.

US100 – contract pentru indicele format din cele mai mari 100 de companii nefinanciare cotate la bursa NASDAQ.

UK100 – contract pentru indicele format din 100 de companii listate la bursa din Londra cu cea mai mare capitalizare de piață.

UE50 – contract pentru indicele format din cele mai mari și mai lichide 50 de acțiuni din zona euro. Este dominat de companii din Franța și Germania.

JAP225 – contract pentru indicele format din 225 de companii mari listate în Japonia.

HKComp – contract pentru urmărirea indicelui de performanță a acțiunilor listate la bursa din Hong Kong.

AUS200 – contract pentru indicele format din cele mai mari 200 de companii listate în Australia.

Indicii bursieri preferați de români anul acesta

Cei mai populari indici bursieri internaționali tranzacționați de români în acest an includ indicii majori din SUA, precum S&P 500, Nasdaq-100, Dow Jones, dar și etaloane europene precum DAX 30 și Euro Stoxx 50.

Profiturile companiilor au revenit puternic de la minimele din timpul pandemiei. Spre deosebire de situația din SUA, unde indicii au atras pe fondul performanței solide a economiei, datele macroeconomice din Europa nu au fost atât de impresionante. Evoluția piețelor europene a beneficiat de o tranziție a capitalului dinspre acțiunile din Asia pe fondul problemelor cauzate de pandemie în regiune și a măsurilor de reglementare impuse în China.

Este important de reținut că piețele nu evoluează întotdeauna în trenduri bine definite. Pot să apară și evoluții laterale sau perioade de stabilizare. Cheia succesului constă în a recunoaște o astfel de evoluție și a-ți menține calmul, luând decizii raționale în privința tranzacționării în cadrul evoluției laterale sau așteptarea momentului în care prețul iese din această tendință. Elementele unei strategii de tranzacționare de succes, extrem de utilă în cazul tranzacționării pe indici, pot fi deprinse cu ușurință la XTB, printr-un program de training-uri, o adevărată școală de brokeraj, special creată pentru investitorii începători.

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri: Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: actiuni bursa, tranzactionare bursa, indici bursieri
Cornel Dinu 21/10/2021
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Cum criza politică din România se prelungește pe termen nelimitat, BNR rămane singură în lupta cu inflația. OTP Bank România: Pentru a echilibra efectele crizei politice și ale creșterii inflației, se impun noi creșteri ale dobânzii de politică de monetară
Next Article UniCredit Bank a fost recunoscută de către publicația CFI drept Best Social Impact Bank în Europa pentru al doilea an consecutiv. Roberta Marracino: ”Asigurăm un parcurs corect către o economie și o societate din ce în ce mai incluzive și durabile”

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

2 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

2 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

3 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?