Guvernul de la Budapesta vrea sa elimine in urmatorii 3-5 ani imprumuturile ipotecare in valuta si intentioneaza sa introduca un program de reducere cu pana la 20% a ratelor lunare platite de persoanele cu astfel de credite, a declarat ministrul Economiei, Mihaly Varga. „Trebuie sa avem grija sa nu scufundam sistemul bancar, intrucat mai multe banci nu ar putea face fata unor pierderi similare celor inregistrate in programul de plata anticipata derulat in 2011”, a spus Varga, vineri, intr-un interviu pentru postul de televiziune M1, citat de Bloomberg.
Bancile, care au termen pana la 1 noiembrie sa prezinte solutii proprii, vor rata termenul limita, a declarat joi Varga. Programul de sprijinire a persoanelor care au contractat credite ipotecare in valuta ar trebui sa reduca ratele lunare cu 15-20% incepand de anul urmator, iar costurile sa fie suportate de banci, imprumutati, precum si de stat, a spus vineri Varga.
Ministerul Economiei lucreaza „la capacitate maxima” la programul pentru imprumuturi ipotecare si discuta in permanenta cu banca centrala. Guvernul va analiza propunerile la 30 octombrie.
OTP, cea mai mare banca din Ungaria dupa active, concureaza in cea mai mare parte cu institutii de credit straine, intre care UniCredit, KBC, Erste Group Bank, Intesa SanPaolo si Raiffeisen Bank International.
Bancile din Ungaria au pierdut 1,7 miliarde de dolari in 2011, dupa ce statul a impus ca institutiile de credit sa accepte plata anticipata de catre persoanele care au imprumuturi ipotecare la cursuri sub cele de pe piata valutara. Peste 156.000 de credite au fost achitate prin acest program.
Premierul Viktor Orban a promis sa reduca povara imprumuturilor ipotecare in valuta asupra populatiei. Partidul condus de Orban, aflat la guvernare, se va confrunta anul urmator cu alegeri. Precedentele initiative ale executivului nu au reusit sa ajute circa 500.000 de persoane, care au credite de aproape 17 miliarde de dolari.
Ratele populatiei au crescut puternic in urma deprecierii forintului in contextul crizei financiare, iar 20% din creditele ipotecare in moneda straina au devenit neperformante, potrivit datelor bancii centrale.
De la venirea sa la putere, in 2010, premierul Viktor Orban a adoptat mai multe masuri, precum impunerea unor taxe speciale pentru banci si alte companii, care au generat critici din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, institutii care au salvat Ungaria de la colaps in 2008.
Alte masuri adoptate de Orban, precum preluarea fondurilor private de pensii, reducerea facturilor la energie si sprijinirea gospodariilor care au probleme cu creditele in valuta, au ridicat semne de intrebare in randul investitorilor si economistilor.
Criticii sustin, insa, ca, prin taxarea sectoarelor dominate de companiile straine, Guvernul de la Budapesta pune in pericol perspectivele de crestere prin crearea unui mediu care descurajeaza investitiile.