UniCredit Bank, membră a Grupului UniCredit, și BERD își extind parteneriatul în România, prin semnarea unui acord de securitizare sintetică. Tranzacția presupune protecția împotriva riscului de credit pentru o tranșă din portofoliul securitizat sub forma de garanție. Portofoliul, cu o valoare securitizată de aproximativ 775 milioane de euro, include credite pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM) și împrumuturi pentru corporații acordate de UniCredit Bank, se arată într-un comunicat de presă remis de instituția de credit.
Tranzacția a fost structurată astfel încât să îndeplinească cerințele de transfer semnificativ al riscului de credit, conform Regulamentului Uniunii Europene privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit şi criteriile de eligibilitate pentru o tranzacție de securitizare sintetică simplă, transparentă şi standardizată (STS) (sub rezerva tuturor aprobărilor obișnuite), promovând standarde de transparență și de calitate pentru astfel de tranzacții.
Încheierea acestei tranzacții permite UniCredit Bank să-și consolideze poziția de capital, crescându-și astfel capacitatea de creditare a economiei reale. Banca se angajează să folosească această capacitate suplimentară pentru a acorda împrumuturi IMM-urilor și corporațiilor din România, inclusiv finanțări pentru proiecte sustenabile.
„Suntem încântați să colaborăm cu BERD, un partener pe termen lung pentru bancă, la prima noastră tranzacție de securitizare sintetică. Această tranzacție subliniază angajamentul nostru de a sprijini economia românească”, a declarat Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank. „Prin consolidarea poziției noastre de capital, această tranzacție ne permite să accelerăm creditarea IMM-urilor și corporațiilor, inclusiv prin finanțarea de proiecte cu impact pozitiv asupra climei și mediului.”
Tranzacția face parte din strategia UniCredit privind tranzacțiile de transfer semnificativ al riscului de credit şi confirmă direcţia Grupului UniCredit de a utiliza din ce în ce mai mult acest instrument pentru gestionarea eficientă a capitalului, cu ambiția de a-l implementa, în continuare, la noi clase de active la subsidiarele din cadrul Grupului din Europa Centrală și de Est.
UniCredit a folosit recurent acest instrument, derulând cu succes un număr considerabil de tranzacții în Italia, Germania și Europa Centrală și de Est, pe diverse clase de active şi în diferite formate. Angajamentul UniCredit în acest domeniu a fost recunoscut recent prin nominalizarea sa ca cel mai bun Credit Portfolio Manager al anului, la premiile Risk.net.
UniCredit Bank GmbH a acționat ca aranjor unic (sole arranger)în cadrul acestei tranzacţii. UniCredit Bank România este una dintre cele mai puternice bănci de pe piața locală în ceea ce privește finanțările de proiecte, finanțarea structurată și sindicalizată, finanțarea corporațiilor și finanțarea exporturilor. Banca și-a construit, de asemenea, o poziție puternică pe piaa deleasing și a creditelor de consum. UniCredit Bank face parte din Grupul UniCredit, o bancă comercială paneuropeană cu o ofertă unică de servicii în Italia, Germania, Europa Centrală și de Est pentru peste 15 milioane de bani. UniCredit Bank România propune să mențină permanent clientul în centrul activităților sale, să fie un partener cu care este ușor de lucrat și să fie o parte activă a comunităților în care să desfășoară activitatea.