UniCredit Bank a semnat convenţiile de colaborare cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Fondurile de Garantare – în baza acestora oferind fermierilor finanţări pentru efectuarea lucrărilor agricole.
Categoriile de beneficiari de subvenţii eligibili pentru a primi finanţare din partea UniCredit Bank în campania 2016-2017 sunt companiile agricole, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, care au un istoric de minim 1 an în relaţie cu APIA.
Fermierii pot beneficia de finanţarea a maxim 90% din valoarea sumelor aferente cererii depuse la APIA, respectiv a maxim 80% din sumă dacă aleg să beneficieze de perioadă de graţie pentru plata dobânzii până la încasarea subvenţiilor de la APIA.
Banca poate acorda finanţări pentru următoarele submăsuri aferente cererii de plată depuse la APIA:
– Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS), cu o valoare de 80 euro/hectar;
– Plata redistributivă (acordată gradual pentru primele 30 de hectare ale exploataţiei agricole) cu o valoare de 5 euro/hectar pentru primele 5 hectare şi de 52 euro/hectar pentru restul de 25 hectare;
– Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (“Plata pentru înverzire”), cu o valoare de 60 euro/hectar;
– Măsura 13 – Plăţi pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri semnificative.
“Recomandăm beneficiarilor de subvenţii APIA care doresc să beneficieze de finanţări UniCredit Bank pentru subvenţii să se adreseze cât mai curând reprezentanţilor băncii pentru a începe analiza dosarului. Ulterior aprobării acestuia, finanţările aprobate se pot utiliza în baza adeverinţelor emise de către APIA, în care trebuie să fie specificat contul special destinat încasării subvenţiilor deschis la UniCredit Bank, cont fără costuri suplimentare şi nepurtător de dobânzi sau comisioane.
Agricultura românească rămâne un domeniu strategic pentru UniCredit Bank, iar pentru campania 2016-2017 ne propunem să intensificăm procesul de creditare a beneficiarilor de subvenţii APIA, oferindu-le acestora o paletă diversificată de produse, un proces simplificat de analiză şi aprobare, precum şi servicii de consiliere de înaltă calitate”, a declarat Valentin Boldeiu, Coordonator al Departamentului pentru Fonduri Europene din cadrul UniCredit Bank.
Documentele specifice necesare analizei sunt istoricul încasarilor subvenţiilor şi cererea depusă la APIA pentru anul în curs.
Dobânda maximală a facilităţilor puse la dispoziţia clienţilor băncii este ROBOR 6M + 2,5%, la care se adaugă un cost de maxim de 1% aferent comisioanelor creditului.