UniCredit Tiriac Bank si Fundatia UniCredit, in parteneriat cu Fundatia NESsT Romania, sustin antreprenoriatul social din tara noastra, prin acordarea de sprijin financiar unui numar de 4 proiecte, selectate in urma competitiei “Your Choice, Your Project”. O intreprindere sociala poate fi definita ca o afacere conceputa pentru a rezolva o problema sociala critica intr-un mod sustenabil financiar. Una dintre provocarile cu care se confrunta organizatiile neguvernamentale este comercializarea de produse sau servicii intr-un mod sistematic, responsabil si profesionist, care sa le sporeasca impactul social.
Colaborarea dintre cele trei institutii are ca punct de pornire potentialul insuficient exploatat al acestui domeniu si importantele beneficii pe care le poate produce nu doar asupra categoriilor sociale sprijinite in mod direct, ci asupra societatii in ansamblu. In acest context, competitia “Your Choice, Your Project” a vizat intreprinderi sociale deja existente, care si-au demonstrat viabilitatea, ajutorul financiar acordat urmand sa fie utilizat pentru extinderea sau consolidarea acestora.
Cele 4 proiecte castigatoare, selectate din randul a 19 intreprinderi sociale care au raspuns invitatiei organizatorilor, au fost evaluate pe baza unor criterii aflate in concordanta cu valorile si politicile grupului UniCredit, fiecare dintre acestea primind un sprijin financiar in valoare de 7.500 EUR.
De finantarea acordata vor beneficia:
Asociatia PRIETENIA – Intreprinderea sociala BIOHRANA
BIOHRANA produce legume si fructe ecologice, pentru acoperirea necesarului Centrului de Socioterapie
Pantelimon si pentru vanzare. Proiectul presupune constructia unei brutarii, care va crea locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati intelectuale, va asigura necesarul zilnic de produse de panificatie al centrului si va contribui la finantarea acestuia cu pana la 20% din bugetul anual.
Fundatia „Ajutati Copiii Romania” – Intreprinderea Sociala ALBA CA ZAPADA
“ALBA CA ZAPADA” este o unitate protejata care presteaza in prezent patru tipuri de servicii, realizate de persoane cu dizabilitati: spalatorie, curatenie, croitorie si ecologizarea spatiilor verzi. Proiectul creeaza 4 noi locuri de munca in echipa de servicii de curatenie, prin achizitia de utilaje profesionale.
Fundatia RUHAMA, Oradea – Intreprinderea Sociala PLAN INFO
PLAN INFO este un atelier care produce impletituri de nuiele, infiintat pentru cresterea ratei ocuparii fortei de munca in randul populatiei de etnie roma, prin crearea a 10 locuri de munca pentru comunitatile dezavantajate din judetul Bihor. Proiectul concesioneaza si amenajeaza o plantatie de rachita, promoveaza atelierul si acopera salariile noilor angajati in perioada de invatare.
Fundatia Dezvoltarea Popoarelor, Bucuresti – Intreprinderea Sociala PROIECT MOZAIC
PROIECT MOZAIC este o intreprindere sociala infiintata pentru a fructifica activitatea persoanelor cu
dizabilitati printr-un produs complex si creativ: mozaicul. Proiectul isi propune consolidarea intreprinderii sociale, prin diversificarea gamei de produse si imbunatatirea nivelului calitativ al acestora, mentinand cele 14 locuri de munca si crescand volumul vanzarilor.
Angajatii UniCredit s-au implicat activ in derularea acestei initiative, votul lor desemnand, din randul celor 4 finalisti, beneficiarul unui premiu suplimentar in valoare de 2.000 EUR, acordat intreprinderii sociale BIOHRANA.
„In perioada dificila pe care inca o traversam, antreprenoriatul social reprezinta o solutie eficienta prin care putem interveni in acele zone care necesita sustinere, implicand in mod direct chiar beneficiarii vizati. Este un exemplu excelent de utilizare a unor instrumente de business cu scopul de a produce efecte sociale si a contribui la dezvoltarea comunitatii din care facem parte. Desi relativ nou in Romania, intreprinderile sociale constituie unul din domeniile de interes pentru care Fundatia UniCredit a dezvoltat proiecte inca din 2007 si, beneficiind de experienta colegilor nostri, speram sa putem produce schimbari cu impact major si pe plan local”, a declarat Anca Nuta, director Identitate si Comunicare al UniCredit Tiriac Bank.
Dupa cum subliniaza si Maurizio Carrara, Presedinte al Fundatiei UniCredit, “modelul intreprinderilor sociale este cea mai adecvata expresie a rolului sectorului non-profit ca unul dintre raspunsurile pentru nevoile viitoare ale societatii si bunastarea acesteia”.