Ministrii de finante europeni vor incerca in aceasta saptamana sa puna la punct detaliile asupra unei uniuni bancare. Europa e pe punctul sa faca unul dintre cei mai importanti pasi din istoria sa si vor urma intalniri la nivel inalt. Autoritatile europene isi doresc sa aiba putere de supervizare asupra bancilor. O uniune bancara ar insemna ca institutiile financiare sa isi piarda o buna parte din control si sa-si imparta intre ele riscurile, ceea ce intareste uniunea economica si monetara.
Primul pas a fost deja facut, in sensul ca, pana la sfarsitul lui 2014, Banca Centrala Europeana isi va prelua responsabilitatea de supervizare asupra principalelor banci din zona euro. Astfel, in urmatoarele 12 luni cei mai importanti 130 de creditori din regiune vor fi supusi tot felur de teste, de natura sa ne arate adevarata situatie din teren.
Se doreste, in primul rand, ca esecul bancilor sa nu mai reprezinte o amenintare pentru sanatatea financiara a guvernelor, asa cum s-a intamplat in cazul Irlandei, iar cetatenii sa nu mai fie nevoiti sa suporte din buzunare lor, prin taxele impuse, aceste greseli.
Cea mai importanta intrebare, la care va trebui sa se gaseasca un raspuns in cele din urma, este cine decide cand o banca merita sa fie salvata si, mai mult decat atat, cine plateste.