Ultimii ani de criza au redus drastic increderea romanilor in banci. Doar una din opt persoane mai are incredere in acestea. Psihologii spun ca oamenii reactioneaza in special in baza experientei acumulate deja cu bancile, dar si a experientelor povestite in mass media.
Imediat dupa anuntul facut de Bank of Cyprus potrivit caruia isi suspenda activitatea ca sa caute un cumparator, romanii cu economii in conturile bancii s-au dus sa verifice personal mesajul.
Situatia bancilor cipriote i-a pus pe ganduri pe cei care aveau conturi de peste 100.000 de euro, conturi ce nu puteau fi garantate nici in Romania, nici in Cipru. Astfel, companiile au retras in primele trei luni ale anului 10 miliarde de lei din bancile romanesti, de teama ca isi vor pierde banii ca urmare a crizei cipriote.
Dar neincrederea in banci s-a dezvoltat treptat in ultimii cinci ani. Datele IRES arata ca unul din opt romani nu are incredere in institutiile financiare din tara noastra.
„Aproape toti romanii au avut intr-o forma sau alta o relatie cu banca si atunci isi bazeaza foarte putin decizia de a achizitiona un produs bancar pe seama sfaturilor altor oameni din piata”, spune analistul financiar Diana Tarus.
Paradox – A crescut increderea in BNR. Romanii nu mai au incredere in banci, dar au in cei ce supravegheaza si ghideaza institutiile de credit.
BNR este singura institutie financiara a carei incredere este in crestere. Daca la finalul lui 2011 doar 50% dintre romani acordau incredere totala sau destula BNR, acum circa 63 % acorda credit acestei institutii.
„Aceasta criza financiara ne-a debusolat şi ne-a facut sa ezitam permanent in ceea ce priveşte banii noştri, astfel ca orice parere care aduce o lamurire dimensionabila este binevenita. Cuvantul guvernatorului este unul foarte solid, in sensul in care este validat in timp de catre actiunile sale şi ceea ce s-a intamplat”, explica psihologul Cristina Fulop.
Mesajele transmise insa de alte institutii au impact redus asupra populatiei. Partidele politice au un scor de incredere de doar 17 la suta, parlamentarii mai putin de 31 de procente iar presedintia putin peste 27 la suta.
Pentru sistemul bancar romanesc imaginea proasta se dovedeste a fi o problema. Jumatate dintre banci nu au mai facut profit in 2012. Despre imaginea ce trebuie schimbata, a vorbit si Adrian Vasielscu ieri. Citeste aici