Tribunalul Bucuresti a decis ca actiunea celor 89 de clienti (49 de dosare) reprezentati de casa de avocatura Piperea si Asociatii impotriva bancii Volksbank este valida. Avocatul Piperea a precizat ca este vorba despre castigul unui numar de 49 de clienti (din 89 de clienti – 6 au renuntat, alti 17 s-au inteles cu banca iar 17 clienti au fost respinsi de instanta) care vor avea de recuperat de la banca 15.000 de franci elvetieni (12.000 de euro!), fiecare. Acesta explica: este vorba despre comisionul de risc, declarat ilegal, taxat timp de 3 ani cu o suma medie lunara de 300 de franci elvetieni. Rezulta 15.000 franci pentru fiecare client, adica 750.000 de franci pierderi pentru banca. La acesti bani se adauga taxele de proces. La aceste sume se pot adauga pierderile pe care Volsbank va fi nevoita sa le plateasca celor 1.200 de persoane aflate inca in proces, care considera domnia sa, vor avea acelasi rezultate: banca va fi invinsa.
Mai mult, Piperea, readuce aminte ca pierderile Volksbank nu se incheie aici. Este vorba de plata avocatilor foarte scumpi, plata unui intreg proces de reabilitare a imaginii platit de banca anul trecut, trustului Intact si nu in ultimul rand, platile generate de toate procesele pierdute pana acum dar si in viitor.
Tribunalul Bucuresti face o noua mutare importanta in procesele colective impotriva bancilor si se pronunta in cea mai mare masura in favoarea clientilor si impotriva Volksbank, constatand existenta unor clauze abuzive in contractele de credit. Acesta este primul proces colectiv din tara initiat de clienti impotriva Volksbank, in care se da o sentinta, potrivit RTV.net Clientii reprezentati de casa de avocatura Piperea si asociatii au obtinut:
– declararea clauzei privind comisionul de risc ca fiind abuziva si vor primi inapoi banii platiti de-a lungul timpului pe aceast comision.
– alte comisioane din contracte: comisionul de rezerva minima obligatorie, comisionul de administrare garantii, comisionul de monitorizare a politei de asigurare, comisionul de neutilizare
– ajustarea dobanzii. In functie de tipul de contract, clientii care au avut dobanda fixa (de 3,99% sau 4,25%), modificata ulterior de banca printr-o clauza declarata acum abuziva, vor ramane cu aceasta dobanda si vor primi inapoi diferenta de bani platita in plus.
Sentinta Tribunalului Bucuresti trebuie pusa in aplicare de la comunicare, astfel ca Volksbank ar trebui sa modifice prevederile din contracte incepand de astazi.
Gheorghe Piperea: Scorul in meciul Clienti versus Banci este acum 3 : 0.
Acesta anunta: „Din acest moment, comisionul de risc marca Volksbank a intrat in istorie. La fel si dobanda fixa care se ajusteaza dupa cum vrea banca.”
„Costurile creditului scad cu doua treimi. De la o DAE de 12%, s-a ajuns acum la o DAE de 4-5%, in functie de dobanda oferita de Volksbank la momentul semnarii contractului”, spune avocatul.
Avocatul spune ca singurul capat de cerere care a fost respins este cel referitor la daunele morale, lucru care afecteaza si valoarea cheltuielilor de judecata ce vor fi platite de catre banca. In rest, instanta a satisfacut toate cererile clientilor.
Volksbank Romania va ataca decizia Tribunalului Bucuresti