Stabilitatea sectorului financiar din Romania este inca in pericol din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro si situatiei din Grecia, dar si pe fondul contextului macroeconomic dificil din tara, potrivit unui raport al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat de Mediafax.Totusi, in pofida cresterii ponderii creditelor neperformante in soldul total la peste 14% la sfarsitul anului trecut, sectorul bancar romanesc ramane lichid si bine capitalizat, in timp ce cresterea creditarii din sectorul privat si-a revenit treptat, se spune in raport, care prezinta strategia BERD pentru Romania pe urmatorii trei ani.
Banca enumera mai multe dificultati la nivelul sectorului financiar romanesc, incepand cu vulnerabilitatea la efectele ale crizei datoriilor de stat din zona euro si la situatia din Grecia. Sectorul microintreprinderilor si IMM-urilor are nevoie de sprijin financiar suplimentar, din moment ce aceste firme au fost afectate puternic de criza financiara si, prin urmare, sunt percepute ca prezentand riscuri mai ridicate, noteaza BERD.
Totodata, sectorul financiar nebancar este „relativ subdezvoltat” si este necesara stimularea finantarii in anumite domenii, cum ar fi cele ale leasingului si asigurarilor, afectate in ultimii ani de recesiune.
In plus, piata locala de capital nu dispune de lichiditati si sufera de o lipsa a transparentei preturilor, astfel ca bancilor locale le lipsesc instrumentele necesare pentru un management corespunzator al activelor si pasivelor. „Un nivel ridicat de vulnerabilitate este generat de incongruenta scadentelor mari din bilanturile acestora care sunt inregistrate ca active pe termen lung (de exemplu, credite ipotecare), finantate in cea mai mare parte din depozite, pornindu-se de la premisa ca aceastea din urma vor ramane stabile. Dat fiind faptul ca aproximativ 65% din depozite sunt in lei, exista de asemenea riscul de schimb valutar”, avertizeaza institutia.
BERD noteaza si ca piata ipotecara primara este inca subdezvoltata comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est, cu o rata totala a ipotecilor nelichiditate de sub 5% din PIB, fata de peste 50% la nivelul UE.
Institutia a prezentat marti strategia pentru Romania pe urmatorii trei ani, anticipand investitii anuale de 400-500 milioane euro pe an pana in 2015, fiind vizate in principal mentinerea stabilitatii sectorului financiar, stimularea creditului catre economie, eficienta energetica si dezvoltarea pietelor de capital.
BERD va sprijini sistemul bancar romanesc prin participari la capitalul social si prin creditare, inclusiv majorari de capital, se spune in strategia adoptata de conducerea institutiei.
Pentru sustinerea microintreprinderilor si IMM-urilor, banca vrea sa furnizeze facilitati de creditare dedicate bancilor, institutiilor de microfinantare si societatilor de leasing, precum si investitii impreuna cu fonduri private de tipul plasamentelor in actiuni. Banii ar trebui sa ajunga in special la firme si proiecte de investitii in regiuni mai putin dezvoltate ale tarii.
In zona eficientei energetice, BERD vrea dezvoltarea si implementarea unor programe noi impreuna cu bancile comerciale, cu un accent deosebit pe IMM-uri.