Datele oficiale publicate astăzi arată clar: inflația a accelerat din nou în iunie, exact așa cum arăta analiza BNR. Creșterea depășește cu mult estimările pieței și pune presiune pe buzunarul românilor, chiar înainte de intrarea în vigoare a noilor scumpiri anunțate pentru august – majorări de TVA, accize și eliminarea plafonului la energie.
BCR: Vedem o primă posibilă reducere a dobânzii în februarie 2026
În acest context tensionat, analiștii BCR cred că BNR nu va mai majora dobânda-cheie, dar nici nu va începe ciclul de relaxare monetară mai devreme de februarie 2026. Este nevoie de disiparea riscurilor fiscale și de o redresare a încrederii în politicile bugetare pentru ca banca centrală să își permită o astfel de mișcare.
Inflația anuală (IPC) a accelerat în luna iunie la 5,66%, față de 5,45% în mai. Această valoare este peste așteptările economiștilor, depășind media estimărilor din sondajul Bloomberg, care era de 5,5%. Inflația de bază a crescut și ea la 5,65% în iunie, de la 5,44% în luna precedentă, depășind toate așteptările.
Perspectivele pe termen scurt privind inflația sunt incerte, din cauza eliminării plafonului pentru prețurile la electricitate programată pentru luna iulie și a creșterilor de TVA și accize prevăzute pentru august.
Ca urmare, BNR și economiștii din bănci au revizuit în sus prognoza privind inflația la final de an.
Spre exemplu, economiștii BCR (Erste) anticipează o inflație de 7,5%, in final de an, in crestere de la de la 5,6%. Această nouă estimare include riscuri de creștere suplimentare, în principal din presupunerea unei creșteri de 30% a prețului energiei electrice în luna următoare – o estimare care, potrivit datelor de piață, ar putea fi chiar depășită.
In ce condiții ar putea tăia BNR dobânda
„Având în vedere aceste perspective, anticipăm că BNR va menține neschimbată rata dobânzii-cheie pentru restul anului. Vedem o primă posibilă reducere a dobânzii în februarie 2026, când banca centrală va publica noua prognoză de inflație, cu condiția ca așteptările inflaționiste să rămână sub control și să nu apară noi șocuri de ofertă. Recent, BNR a anunțat și o revizuire în sus a propriei prognoze de inflație, urmând ca detaliile să fie prezentate în august”, este comentariul instant semnat de Vlad Ionita.
UPDATE. Inflatia core de baza a surprins piața. Acestea sunt presiuni venite din cresterile salariale anterioare, spun economiștii BCR.
Ciprian Dascălu, preciza astăzi la Euronews că BCR vede inflația în luna septembrie la 8%, ca la final de an să se ducă spre 7,5%. Potrivit acestuia, în a doua parte a anului viitor, inflația ar putea să scadă către 3,7%.
Economia a crescut marginal in primul trimestru, însă „văd riscul unei recesiuni tehnice, dar având fondurile europene mă astept ca acestea sa compenseze. Nu mă aștept ca economia sa intre într-o recesiune amplă, dar intrarea într-o recesiune tehnică nu poate fi exclus!”, a explicat economistul șef al BCR.
Inflația CORE2 ajustată (inflația totală minus prețurile administrate, prețurile volatile, tutunul și alcoolul) – indicator urmărit atent de BNR – a crescut în iunie la 5,65% față de 5,44% în luna anterioară. Inflația pentru produsele alimentare de bază a crescut la 5,5% față de 5,1%, cea pentru bunurile nealimentare de bază la 5,2% față de 4,8%, iar inflația pentru serviciile de bază a stagnat la 6,5%. Estimăm că inflația CORE2 va încheia anul 2025 la 6,5%, arată analiza BCR.
La nivel lunar, prețurile de consum au crescut cu 0,45% în iunie. Prețurile alimentelor au urcat cu 0,53%, în principal din cauza scumpirii fructelor. Prețurile la bunurile nealimentare au crescut cu 0,42%, cu o evoluție mixtă în cadrul categoriei – prețurile la combustibili și tutun au crescut, în timp ce prețurile la energie au scăzut ușor. Prețurile serviciilor au crescut cu 0,37%, cu o creștere mai uniformă în toate subcategoriile.
Economiștii mai consideră că noul interval de tranzacționare al EUR/RON este unul convenabil pentru BNR, chiar guvernatorul afirmând în conferința din luna mai că leul este corect evaluat în termeni REER (rată efectivă de schimb reală). „Considerăm că zona 5,05–5,10 reprezintă noul interval de confort al băncii centrale pentru cursul EUR/RON, întrucât o depreciere suplimentară a leului ar putea alimenta nedorit inflația”, mai notează BCR/Erste.
Citește și