În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediție a evenimentului Zilele Porților Deschise. Evenimentul va avea loc în zilele de joi, 18 aprilie, și vineri, 19 aprilie 2024, când vor fi organizate vizite pentru public în cadrul unor tururi ghidate de aproximativ 30 de minute, fără programare prealabilă, în intervalul 11:00-19:00 (ultima oră de intrare fiind 18:00), în grupuri de maximum 20 de persoane.
Pe parcursul celor două zile, publicul interesat va avea acces la spațiile bogat decorate ale Palatului Vechi al băncii din strada Lipscani nr. 25 (inclusiv la sala Consiliului de Administrație și vechiul cabinet al Guvernatorului), va afla informații inedite despre istoria noastră instituțională de la ghizii Muzeului BNR, va admira cele mai importante obiecte expuse în cadrul Muzeului și va putea să atingă unul dintre prețioasele exponate – un lingou din aur.
În premieră, vizitatorii vor admira și exponatele din cadrul expoziției temporare Avram Iancu. Omul. Eroul. Legenda dedicate celebrării bicentenarului nașterii eroului ardelean. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Național Militar Regele Ferdinand I, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României.
Tot în perioada 18-19 aprilie 2024, mai multe sucursale și agenții din teritoriu ale Băncii Naționale a României vor fi deschise pentru public, în același interval orar. Acestea sunt: Sucursala Regională Cluj, Sucursala Regională Constanța, Sucursala Regională Dolj, Sucursala Regională Iași, Sucursala Regională Timiș, Agenția Argeș, Agenția Brăila, Agenția Buzău, Agenția Gorj, Agenția Maramureș, Agenția Mureș, Agenția Prahova, Agenția Sibiu, Agenția Suceava.
Pentru vizitatorii sediului central al BNR din București, accesul se va realiza prin str. Lipscani, nr. 25.
Evenimentul Zilele Porților Deschise a fost lansat în 2019 și marchează aniversarea băncii centrale a României.
Reține! BNR oferă permanent tururi ghidate gratuite pentru publicul interesat de moștenirea istorică, monetară și culturală a Băncii Naționale a României, cu programare prealabilă. Mai multe informații despre programarea unei vizite la BNR sunt disponibile aici.
Condiții de acces „Zilele Porților Deschise” BNR
Vizita la care urmează să participați este un tur ghidat, cu durata aproximativă de 30 de minute, pe parcursul căruia veți avea ocazia să admirați cele mai importante obiecte din cadrul expoziției permanente a Muzeului BNR.
Pe parcursul prezenței dumneavoastră în incinta Băncii Naționale a României, vă rugăm să aveți în vedere următoarele:
Grupurile de vizitatori vor fi constituite din maximum 20 de persoane.
Ultima oră de intrare este ora 18:00.
Femeile însărcinate, persoanele cu dizabilități, precum și cele însoțite de copii în vârstă de până la 5 ani beneficiază de acces prioritar. Vă rugăm contactați organizatorii dacă vă aflați într-una din aceste situații.
Accesul în incinta BNR presupune proceduri de control al persoanelor și bagajelor.
Pe toată durata vizitei este permisă fotografierea în scopuri necomerciale, cu excepția zonei cu acces controlat de la intrare.
Pentru buna desfășurare a evenimentului, vă rugăm să respectați indicațiile primite din partea organizatorilor pe toată durata vizitei.
Ce NU este permis în cadrul BNR:
– accesul cu arme, muniții, substanțe inflamabile, sticle, recipiente din plastic, obiecte contondente, umbrele;
– accesul cu bagaje voluminoase (dimensiuni mai mari de aproximativ 30x40x50 cm) – excepție cărucioarele sau accesoriile pentru mobilitate, în cazul persoanelor cu dizabilități;
– accesul cu animale de companie, cu excepția câinilor ghizi, special antrenați pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități;
– accesul persoanelor în stare de ebrietate;
– accesul cu echipamente portabile de amplificare a sunetului și/sau alte dispozitive care ar putea fi folosite la perturbarea evenimentului/activității instituției
– fumatul în incinta BNR;
– consumul de alimente și/sau băuturi în spațiile expoziționale.C
În interesul sănătății și siguranței dumneavoastră vă rugăm:
– să respectați traseele indicate de organizatori;
– să nu blocați căile de acces;
– să nu vă așezați pe scări sau pe modulele expoziționale;
– să supravegheați copiii participanți la vizită.