Moody’s a retrogradat ratingurile a 16 banci spaniole, inclusiv Santander si BBVA. Agentia isi motiveaza actiunea prin recesiunea economica, pierderile tot mai mari din credite neperformante si capacitatea redusa a guvernului de la Madrid de a sustine institutiile financiare cu probleme. Indicele IBEX 35 al bursei de la Madrid a coborat cu 2,2% in debut, la minimul ultimilor noua ani. Ratingurile datoriilor pe termen lung ale celor 16 institutii de credit au fost coborate cu intre una si trei trepte, scrie Mediafax.
Noua banci au suferit retrogradari de trei trepte, iar sapte au fost mentinute sub evaluare in vederea unor noi actiuni negative asupra ratingurilor, potrivit unui comunicat transmis de Moody’s.
Ratingurile Santander si BBVA, cele mai mari banci spaniole, au fost coborate cu cate trei trepte, de la „Aa3” la „A3”.
Institutiile financiare spaniole „se scalda” in credite neperformante dupa prabusirea pietei imobiliare in 2008, noteaza agentia Reuters, iar situatia sistemului bancar din Spania este unul dintre principalele motive de ingrijorare si incertitudine pe pietele europene si mondiale.
Investitorii se tem ca, in eventualitatea necesitatii unei interventii guvernamentale pentru salvarea unei banci, presiunile extreme asupra finantelor publice din Spania ar forta statul sa ceara ajutor international.
Economia spaniola a intrat, in primul trimestru, intr-o noua runda de recesiune, a doua in ultimii trei ani, si se confrunta cu perspectiva unui declin prelungit, pe fondul masurilor de reducere a cheltuielilor publice implementate de guvern pentru restrangerea deficitului bugetar si asezarea datoriei de stat pe o directie sustenabila.
„Pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, deficitului bugetar in crestere al guvernului spaniol si noii recesiuni, situatia de credit a statului s-a deteriorat. Aceasta deteriorare justifica actiunile de astazi asupra ratingurilor bancilor”, se spune in comunicatul Moody’s.
Bancile spaniole au o expunere de 307 miliarde euro pe piata imobiliara din Spania, din care 184 miliarde euro sunt considerate creante „problematice”, potrivit estimarilor guvernului.