[dropcap]C[/dropcap]oncurenta de pe piata bancara locala se inteteste odata cu apartia unui nou colos, alcatuit prin fuziunea dintre Bancpost si Banca Romaneasca, dictata de preluarea Eurobank de catre National Bank of Greece.
Noua institutie de credit greceasca va genera suficiente probleme competitorilor, in conditiile in care portofoliul sau de credite se va situa pe podiumul bancilor dupa volumul finantarilor acordate.
Practic, entitatea Bancpost – Banca Romaneasca va avea un sold al creditelor insumat de aproape 5,2 miliarde euro, iar locul al saptea ocupat de Bancpost si pozitia a unsprezecea detinuta de Banca Romaneasca in clasamentul finantatorilor autohtoni se vor transforma intr-un venerabil loc trei, la o distanta de peste 2,5 miliarde euro fata de BRD si de aproximativ 7 miliarde euro de fata de BCR.
[dropcap]B[/dropcap]ancpost si Banca Romaneasca vor devansa in acest fel UniCredit Tiriac Bank (care ocupa in acest moment pozitia a treia), Raiffeisen Bank (4), Banca Transilvania (5), Alpha Bank (6), Piraeus Bank (8), CEC Bank (9) si ING Bank (10).
Aceasta intarire a bancii nu va fi la fel de vizibila si la capitolul depozite, acolo unde toate bancile grecesti sufera, mai ales dupa problemele de imagine pe care le are tara de origine si chiar daca beneficiaza de unele dintre cele mai mari bonificatii pentru economisire.
In esenta, entitatea Bancpost – Banca Romaneasca va avea un volum al depozitelor care se va apropia de 2,6 miliarde euro, aceasta valoare permitandu-i ocuparea pozitiei a saptea, la o distanta insignifianta de UniCredit Tiriac Bank.
Important este ca forta de vanzari si vizibilitatea noii institutii formate din Bancpost si Banca Romaneasca va creste substantial, in conditiile in care va beneficia de o retea teritoriala si un efectiv de angajati mult mai mari.
La 31 decembrie 2012, Bancpost avea 248 de agentii, in timp ce Banca Romaneasca numara 134 de unitati. Rezulta o retea de 382 de sucursale, ceea ce-i confera noii entitati consolidarea pozitiei a sasea detinuta in prezent de Bancpost in clasamentul bancilor dupa numarul de agentii.
Distanta fata de Raiffeisen Bank, ocupanta locului al cincilea, ramane insa destul de mare, in conditiile in care banca austriaca detinea la finalul anului trecut 525 de unitati. Cu toate acestea, prin fuziunea anuntata se creaza o banca ce poate avea siguranta ca nu va fi devansata de institutia de credit de pe locul al saptea, respectiv UniCredit Tiriac Bank, care avea 208 agentii la sfarsitul lui 2012. Vizibilitatea in teritoriu va fi asigurata si de reteaua de bancomate, care va ajunge la aproape 1.000 de ATM.
[dropcap]L[/dropcap]a capitolul angajati, cele doua institutii de credit vor avea de administrat un efectiv format din aproape 4.350 de functionari bancari, rezultat din suma salariatilor Bancpost si Banca Romaneasca de la 31 decembrie 2012, respectiv 3.046 de persoane si 1.300 de persoane.
Deocamdata nu exista un calendar clar privind procesul de fuziune a celor doua banci grecesti si nici forma in care se va ajunge la noua entitate Bancpost – Banca Romaneasca. Se vorbeste insa despre o mentinere a brandului Bancpost, chiar daca Eurobank este institutia de credit absorbita de National Bank of Greece, in conditiile in care pe plan local subsidiara Eurobank este mult mai cunoscuta si mai puternica decat Banca Romaneasca.
„Aceasta fuziune este binevenita, ma bucur ca are loc, pentru ca vom avea in final o banca mai puternica, vom putea concura cu orice alta banca mare din Romania si asta e si spre binele angajatilor”, a mentionat Anthony Hassiotis, presedintele Bancpost.