[dropcap]C[/dropcap]onferinta de presa organizata de ING Bank cu prilejul anuntarii rezultatelor financiare din 2012 a consemnat prima aparitie publica a noului CEO al bancii, polonezul Michal Szczurek. Practic, evenimentul a adus in prim-plan tabloul transferului de putere care s-a produs anul trecut, cand lui Misu Negritoiu i-a fost retrasa functia executiva incepand din luna septembrie, primind titulatura mai mult onorifica de presedinte non-executiv.
Chiar si asa, Misu Negritoiu a fost cel care a dat tonul declaratiilor, facand o prezentare succinta a situatiei ”excelente” in care se afla banca olandeza. Principalul mesaj transmis de fostul sef al institutiei de credit in cuvantul de deschidere s-a referit la forta de care beneficiaza ING Bank in prezent, vizibila in rezultatele financiare din 2012, care au fost cele mai bune din istoria bancii.
”Avem o conducere executiva noua, tanara, performanta si cu experienta, ce beneficiaza de toate ingredientele care conduc la succes”, a subliniat Misu Negritoiu, dand apoi cuvantul lui Michal Szczurek.
Noul CEO al ING Bank si-a intrat bine in rol, beneficiind de intreaga atentie a jurnalistilor pe intreaga durata a conferintei, in timp ce Misu Negritoiu a privit si ascultat ca un elev silitor.
”Am preluat conducerea ING Bank in septembrie 2012, avand experiente anterioare in tari din Europa si Asia. Am gasit o banca solida si un mare potential de crestere, pe care imi doresc sa-l dezvolt. Rezultatele anilor trecuti dau dovada de sanatatea afacerii ING si ne permit sa continuam cresterea intr-un mod rapid si inteligent, concentrandu-ne pe ariilor noastre de expertiza – produse si servicii moderne, usor de folosit, care contribuie la o mai buna experienta in materie de servicii bancare, in beneficiul clientilor nostri”, a precizat Michal Szczurek, CEO ING Bank.
Populatia nu trebuie sa neglijeze riscul valutar atunci cand alege un credit
[dropcap]P[/dropcap]e parcursul conferintei, Misu Negritoiu a mai avut cateva interventii punctuale, declaratii de presa in tonul cu care ne-a obisnuit. Abrupt si sigur pe el, fostul sef al ING Bank a avertizat asupra faptului ca daca Romania va intra in zona euro cu un curs de 4,3 lei pentru un euro, atunci “am terminat-o”. De asemenea, s-a referit si la necesitatea ca mass-media sa sustina si sa promoveze creditarea in lei, pentru a tempera apetitul populatiei pentru imprumuturile in euro.
”Continuarea creditarii in euro este contraproductiva, iar programele guvernamentale, de tip Prima Casa, nu fac nimic pentru a sprijini imprumuturile in moneda nationala. Cu prognoza actuala de apreciere a leului, populatia considera din nou ca nu mai conteaza riscul valutar, insa nu poti merge la infinit cu creditarea in euro, pentru ca s-au vazut riscurile in timpul crizei”, a subliniat fostul sef al ING Bank.
Misu Negritoiu a maispus ca piata merge oricum in directia creditarii in lei si ca decizia unor jucatori mari, precum BCR, de a acorda imprumuturi numai in moneda nationala ar putea oferi un impuls in aceasta directie.
ING Bank pune accent in 2013 pe economisire si pe creditarea in lei
[dropcap]I[/dropcap]n acest an, ING Bank va continua cresterea activitatii pe toate segmentele de clienti si pentru toate produsele din portofoliu. ”Insa, fiind in mod traditional o banca de economisire, cu expertiza in diverse piete la nivel international, ING Bank intentioneaza sa isi ajute clientii in efortul lor de economisire, comunicand mai mult optiunile pe care le au la indemana si oferind solutii solutii profitabile de economisire pe fondul tendintei in crestere in ceea ce priveste intentiile de economisire ale romanilor”, a precizat Maria Cristina Matei, Head of Retail Banking in cadrul ING Bank.
Oficialul bancii a mai spus ca decizia de miza pe economisire are ca motivatie dorinta tot mai multor romani de a economisi. ING Bank a lansat deja un produs de profil, reprezentat de un cont de economisire special, care beneficiaza de o dobanda de 6% pe an in primele patru luni de maturitate.
De asemenea, ING Bank va continua strategia de creditare exclusiv in lei pentru persoanele fizice, oferind credite ipotecare doar in moneda nationala. ”Contextul pietei locale, reglementarile legale, dar si cresterea gradului de constientizare a implicatiilor fiecarui tip de creditare, au creat mediul propice pentru o astfel de decizie”, a evidentiat Maria Cristina Matei.