Cateva mii de romani duc adevarate razboaie in instanta cu bancile de la care au luat credit. Acestia reclama clauze abuzive. Si merg in instanta sa le demonstreze si sa scape de ele. Bancherii devin insa „transparenti” si spun ca „aceste clauze exista, insa nu e usor sa renuntam la ele”.
Atunci de ce se „joaca” in prelungiri? Ce mai trebuie demonstrat?
Din declaratiile sefului ARB, Radu Ghetea, se intelege clar ca stiu si accepta existenta acestor caluze, insa vor sa… „Comunitatea bancara nu-si doreste sa militeze pentru mentinerea de clauze abuzive, din contra. Noi consideram ca in contractele de credit nu trebuie sa existe clauze abuzive. Ceea ce insa dorim noi este ca instanta care hotaraste ca o clauza este abuziva sau nu sa nu ramana la nivel de apel, asa cum este acum in lege, ci sa fie posibil, atat pentru banci, cat si pentru cei care dau in judecata bancile, sa ne judecam pana la inalta Curte”, a spus Radu Ghetea, pentru Digi24.
De ce apara BNR bancile? Misterul a fost spulberat!
„Este o masura in interesul tarii. Pentru ca daca alungi bancile din tara, ce faci? Intr-o lume in care modalitatile de lucru cu bancile nu sunt simetrice, concurenta face ca banca sa se duca acolo unde poate castiga mai bine si unde e mai putin constransa. Te poti trezi si cu banci care-ti pleaca din tara”, afirma Adrian Vasilescu, in acelasi context.
Intrebarea mea este de ce de la o reglementare normala, recunoscuta de multi, BNR considera ca se va ajunge la „fuga” bancilor? In toate celelalte tari din care si aceste banci fac parte, unde aceste reguli sunt baza normalitatii, bancile au fugit?
Deocamdata, clientii au primit doar iluzii
„Ordonanta 50 a fost un capitol foarte interesant pentru Romania. As pleca de la iluzii. Consumatorii au avut iluzia ca prin acea ordonanta isi vor rezolva toate problemele pe care le aveau cu bancile”, considera analistul economic Constantin Rudnitchi.
Ce spune reprezentantul clientilor
„Elementul comun al acestor oameni este principiul. Nu vor sa fie inselati. Se simt inselati. S-au simtit inselati inca din 2010, in asteptarile lor, in increderea lor. S-au simtit inselati de o institutie care ar trebui sa fie respectabila si nu a fost respectabila”, spune Gheorghe Pipera, avocatul care reprezinta cateva mii de romani suparati pe banci.