Troica creditorilor Greciei este impotriva fuziunii aproape finalizate a NBG (actionarul Banca Romaneasca) cu EFG Eurobank (actionarul Bancpost), intrucat entitatea nou formata ar avea activele aproape egale cu PIB-ul tarii, dar autoritatile elene sunt hotarate sa respinga propunere de anulare a operatiunii, potrivit unor surse citate de Kathimerini.
Reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI urmeaza sa mearga in aceasta saptamana la Atena, cand este de asteptat sa insiste pentru anularea fuziunii, cerere care ar putea crea probleme juridice serioase si un impact negativ major pe piata elena.
Anularea fuziunii ar anula totodata beneficii de trei miliarde de euro pentru cele doua banci, factor care a determinat troica sa sustina in trecut tranzactia. Fuziunea, precum si procesul de recapitalizare a sectorului bancar au fost discutate vineri de premierul Antonis Samaras si ministrul de Finante Yannis Stournaras.
Potrivit surselor, troica vrea ca cele doua banci sa fie recapitalizate separat si sa ramana entitati separate. Reprezentantii creditorilor internationali sunt ingrijorati ca noua banca ar avea active de 170 miliarde de euro, apropiate de PIB-ul Greciei, de 190 miliarde de euro. in consecinta, banca nou creata ar reprezenta un risc, in caz de probleme.
Daca NBG si EFG ar fi recapitalizate separat, ar fi mai usor sa fie vandute in viitor, sustine troica, iar pretul total ar fi mai mare decat daca ar fi vandute impreuna. In plus, cele doua banci ar fi doi piloni majori ai sistemului bancar, contribuind la consolidarea si concentrarea acestuia, prin absorbirea entitatilor de credit mai mici.
Daca vor fuziuna, potrivit troicii ar fi mult mai dificil pentru noua banca sa cumpere alte banci mici. Guvernul elen si conducerea NBG, care detine deja controlul asupra EFG printr-un schimb recent de actiuni, nu sunt de acord cu aceste puncte de vedere. Surse guvernamentale si-au exprimat recent optimismul ca opiniile troicii vor fi respinse, iar cea mai mare fuziune din istoria sistemului bancar elen se va finaliza cu succes. Sursele au aratat ca fuziunea se afla in faza avansata, iar anularea acesteia ar avea un efect psihologic serios asupra sectorului bancar si economiei in general.