[dropcap]S[/dropcap]iguranta, soliditatea si atractivitatea unei banci este data si de sediul sau central, cladire care, conform regulilor de afaceri, trebuie sa fie impozanta si spectaculoasa. In tarile dezvoltate, institutiile de credit se intrec in a se afisa in imobile care mai de care mai speciale, ce impresioneaza fie prin inaltime, fie prin unicitatea conceptului arhitectural.
Romania nu face rabat de la aceasta tendinta, bancile locale reusind de-a lungul timpul sa-si construiasca sau sa inchirieze cladiri care sa iasa din tipar. In prezent, unele banci (ING Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca) se pot lauda cu sediile somptuoase localizate in imobile verzi, dezvoltate conform principiului de sustenabilitate, in timp ce altele mizeaza pe cele mai inalte cladiri de pe plaiurile mioritice (Raiffeisen Bank, BRD, BCR).
In acest joc de imagine initiat de bancile autohtone au intrat si arhitectii, care au fost invitati sa raspunda pretentiilor bancherilor prin inspiratia si profesionalismul lor. Unii dintre cei mai renumiti si apreciati arhitecti romani, care au contribuit in ultimii ani la elaborarea planurilor pentru numeroase cladiri de birouri, unele dintre ele special construite pentru a deveni sedii de banci, sunt Vladimir Arsene, Dorin Stefan, Adrian Spirescu, Adrian Cristescu si Mihai Eftenie.
Raiffeisen Bank sta in cea mai inalta cladire din Romania
[dropcap]R[/dropcap]aiffeisen Bank s-a mutat de curand in cladirea Sky Tower din Calea Floreasca, parasind sediul din Charles de Gaulle Plaza. Acum, Raiffeisen Bank dispune de cel mai inalt imobil din Romania, cu cei 137 metri dispusi pe 37 de etaje.
Turnul Sky Tower a fost o constructie dificil de proiectat si de realizat din cauza formei sale eliptice, o combinatie perfecta intre o constructie rotunda si una dreptunghiulara, sustine arhitectul roman care a participat la realizarea cladirii, Mihai Eftenie, director general al Baumarc Proiect.
La elaborarea planurilor pentru acest obiectiv au lucrat aproximativ 10 arhitecti, cel mai cunoscut birou de proiectare implicat fiind Hoffmann & Janz, din Austria.
La ultimul etaj al turnului se afla un restaurant, care dispune de o panorama absolut impresionanta. Sediul Raiffeisen Bank a presupus o investitie de peste 100 milioane de euro, reprezintand cel mai amplu proiect de constructii din toate pietele pe care activeaza Raiffeisen Property International.
Raiffeisen Bank este primul chirias in Sky Tower, ocupand circa 23.000 metri în care lucreaza 2.300 de angajati, relocati din patru cladiri in care banca isi desfasoara in prezent activitatea.
ING Bank are sediul in ”Proiectul verde al anului 2012”
[dropcap]O[/dropcap]landezii de la ING Bank au renuntat la finalul anului 2011 la palatul din Soseaua Kiseleff care le-a servit drept sediu central timp de peste 15 ani si s-au mutat in turnul de birouri Crystal Tower de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, in apropierea Pietei Victoriei.
Cladirea, care are 14 etaje si o suprafata inchiriabila de peste 18.000 de metri patrati, a fost proiectata de o echipa de arhitecti condusa de Adrian Spirescu de la Carpati Proiect.
Crystal Tower este primul imobil privat din Romania prevazut cu heliport pe acoperis. Dispunand de un desing modern si elegant, fiind dotata cu o fatada de sticla dupla tip double skin – in premiera in tara noastra, precum si in Europa Centrala – Crystal Tower este o cladire emblematica pe harta Bucurestiului.
Sediul ING Bank a castigat premiul „Proiectul Verde al anului 2012” oferit de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, o asociatie non-profit ce are ca scop incurajarea conditiilor de piata, educationale si legislative necesare pentru promovarea constructiilor performante care sunt sustenabile si profitabile.
”Pentru cladirea de birouri Crystal Tower am dorit ca prin procesul rational de proiectare sa transform o tema intr-o finalitate construita dar si sa ii dam o anume semnificatie: spectaculozitate si identitatea cristalului de sticla. Astfel cladirea va deveni un reper (semnal) urbanistic la intersectia B-dul Iancu de Hunedoara si str. Caderea Bastiliei. Textura peretilor cortina precum fatetarea lor (conform unor planuri inclinate vertical dar si in plan) sustine (dinamizeaza) obiectul architectural atat estetic cat si urbanistic”, subliniaza arhitectul Adrian Spirescu.
UniCredit Tiriac Bank dispune de un imobil construit cu dedicatie
UniCredit Tiriac Bank este o alta banca ce are sediul intr-o cladire verde. Proiectul a fost construit de compania Bog’Art, care este si proprietarul cladirii, planurile de arhitectura fiind elaborate de arhitectul Vladimir Arsene, de la Westfourth Architecture.
UniCredit Tower, pentru ca asa se numeste imobilul, a obtinut calificativul „very good” conform codului BREEAM pentru constructii sustenabile. Situata pe Bd.
Expozitiei nr. 1F, sector 1, Bucuresti, cladirea de birouri (2S+P+15E) are o suprafata totala desfasurata de 23.413 mp.
Valoarea investitiei in sediul UniCredit Tiriac Bank a fost evaluata la aproximativ 30 milioane de euro. Imobilul este luminos, creativ si impunator, forma imprumutand elemente din identitatea vizuala a grupului UniCredit.
Cladirea este prevazuta cu un spatiu special amenajat pentru servirea mesei, cabinet medical, biblioteca, sucursala la parter, balcoane la fiecare etaj si terasa pe acoperis.
Unicredit Tower s-a dorit a fi si constituie o cladire de birouri reprezentativa pentru Capitala, forma volumului arhitectural fiind atipica. Performantele de termoizolare au fost obtinute si ca urmare a configurarii unei fatade cortina pe baza unui sistem din rame prefabricate (unitized sau fassadenelemente).
Personalul de la Banca Romaneasca lucreaza in Euro Tower
[dropcap]I[/dropcap]n cadrul cladirii de birouri Euro Tower, dezvoltata de Cascade Group la intersectia Barbu Vacarescu cu bulevardul Lacul Tei, isi gaseste sediul Banca Romaneasca.
Imobilul are o suprafata inchiriabila de 16.800 mp, dezvoltata pe 18 etaje si include 300 de locuri de parcare, investitia fiind estimata la 60 milioane de euro.
Euro Tower constituie o cladire verde certificata BREEAM Very Good si are o forma arhitecturala deosebita.
A fost configurata astfel incat sa se incadreze in mediul construit al zonei si sa nu fie inoportuna pentru imobilul invecinat, cu un regim de inaltime mai redus, aflat la limita proprietatii.
Planurile arhitecturale pentru acest proiect au fost elaborate de echipa de arhitecti a renumitului specialist de profil Dorin Stefan.
Volksbank are sediul intr-o cladire de 18 etaje
Volksbank Romania si-a mutat sediul central in vara anului 2011 in cladirea de birouri Nusco Tower din Bucuresti. Noul sediu are o suprafata de aproximativ 8.000 metri patrati desfasurata pe 7 etaje (etajele 3 – 8 si etajul 10) si gazduieste peste 550 de angajati.
Nusco Tower, turnul de 19 etaje situat in Soseaua Pipera, nr.42, la intersectia cu Barbu Vacarescu, este una dintre cele mai moderne cladiri de birouri din capitala.
Sediu Volksbank gazduieste operatiunile centrale ale bancii (departamente de back-office, administrarea riscului, departamente financiare, marketing, IT, etc).
Cladirea cuprinde spatii extinse de birouri de tip open- office, sali de intalnire si zone de socializare, urmand ca la parterul acesteia, pe o suprafata de 200 mp, sa functioneze si o sucursala a Volksbank.
Noul spatiu, de clasa A, intruneste cerintele unui sediu modern conceput, orientat catre managementul eficient al resurselor. Astfel, design-ul ferestrelor maximizeaza patrunderea luminii naturale, iar calitatea acestora asigura reducerea la minim a schimbului de caldura cu exteriorul. Sistemul de iluminat si sistemele de monitorizare si control ale temperaturii contribuie la economisirea energiei pe termen lung.
Piraeus Bank a investit 20 milioane de euro intr-un sediu impunator
[dropcap]P[/dropcap]iraeus Bank si-a mutat, in anul 2010, sediul intr-un imobil din Soseaua Nicolae Titulescu, care apartine in totalitate bancii si in care a investit peste 20 milioane de euro.
Cladirea are 15 etaje plus parter si mezanin, cu o suprafata totala construita de 14.321 metri patrati.
Pentru ridicarea imobilului au fost necesare 14 luni, timp in care la realizarea proiectului au participat peste 30 de companii de constructie si amenajare.
„Valoarea investitiei alocate de Piraeus Group pentru construirea noului sediu din Romania depaseste 20 milioane EUR. Este un vot de incredere acordat potentialului economic al Romaniei si o etapa fireasca dupa cei 10 ani de crestere a bancii pe piata autohtona.
Vom continua sa ne consolidam business-ul in Romania iar noul sediu este unul dintre pilonii acestui proces.”, declara, in 2010, Catalin Parvu, Director General Executiv al Piraeus Bank.
Turnul BRD, un simbol la inaltime
BRD, filiala locala a grupului francez Societe Generale, are ca sediu central una dintre cele mai inalte cladiri din Romania.
Turnul BRD este un imobil de birouri clasa A, situat in Piata Victoriei, vis-a-vis de sediul Guvernului.
Cladirea are o inaltime de 87 m, 19 etaje si o suprafata de 37.000 mp. Panorama asupra orasului este absolut magnifica, iar atunci cand este senin, de la ultimul etaj al Turnului BRD, se pot observa chiar si Muntii Bucegi.
BRD are un sediu impresionant si in Cluj-Napoca, planurile pentru aceasta cladire fiind elaborate de arhitectul Adrian Spirescu.
BCR priveste Palatul CEC de la inaltimea Bucharest Financial Plaza
Cea mai mare banca din Romania are sediul central in Bucharest Financial Plaza, fostul sediul central al Bancorex.
Cladirea a starnit de-a lungul timpului numeroase discutii in mediile specializate ale societatii, multi arhitecti si urbanisti contestand valoarea obiectivului, in conditiile in care este construit in centrul vechi al Capitalei.
Bucharest Financial Plaza umbreste valoarea arhitecturala a Palatului CEC, una dintre cele mai impresionante cladiri din Bucuresti.
Bucharest Financial Plaza, recunoscuta si sub numele ”Blocul Bancorex” este o cladire de birouri de clasa A. Are 94 de metri inaltime distribuiti pe 18 etaje si o suprafata de 30.000 de metri patrati. Imobilul dispune si 3 nivele subterane utilizate ca parcare pentru 160 de masini.
BCR dispune de un sediul foarte atractiv pe bulevardul Ghencea, imobilul de aici fiind proiectat de arhitectul Dorin Stefan.
Banca Transilvania a ales doi arhitecti renumiti pentru sediile din Cluj si Bucuresti
Adrian Spirescu si Dorin Stefan sunt arhitectii preferati de Banca Transilvania, care si-a construit cele doua sedii din Cluj-Napoca si Bucuresti folosind proiectele dezvoltate de cei doi specialisti.
Adrian Spirescu a elaborat planurile pentru sediul central din Cluj-Napoca, o cladire care nu exceleaza prin inaltime, ci prin viziune, concept si atitudine.
Nici sediul Centrului Regional Bucuresti al Bancii Transilvania nu are o inaltime considerabila, dar si in acest caz, cladirea impune respect prin elementele arhitecturale moderne, gandite de Dorin Stefan.
Acest imobil inseamna pentru Banca Transilvania, pe langa o vizibilitate crescuta in Capitala, o investitie in eficientizarea spatiului de munca si in cresterea operativitatii.