Sapte milioane de oameni au primit credite. Salariati ori pensionari. Dintre ei, 2,7 milioane si-au rambursat datoriile si au incheiat orice fel de socoteli cu bancile. Au ramas, cu conturi active (in sensul ca au inca rate de platit), 4,3 milioane de oameni. Cei mai multi platesc cu regularitate, luna de luna. Dar 715.000, in momentul de fata, inregistreaza intarzieri la plata. E vorba de restante incepand de la 11 lei, care depasesc 30 de zile. Numarul restantierilor e variabil, au fost 740.000 in iunie, sunt 715.000 acum, important fiind faptul ca platesc pana la urma. Cei mai multi. Sunt insa cateva zeci de mii cu intarzieri mari ori care au cu bancile probleme litigioase.
Cum s-au acumulat astfel de probleme? Raspunsul ce pare a fi la indemana tuturor: „Din cauza exagerarilor in procesul de creditare. S-a sarit calul. BNR trebuia sa opreasca creditul de consum!“… Sau: „Bancile i-au inselat pe clienti, le-au dat credite cat au vrut si acum… ii someaza sa plateasca!“… Adevarul este ca se sare calul cu astfel de judecati. BNR nu putea sa opreasca in niciun fel creditul de consum. Nu avea dreptul. Iar acum, cand creditul e acuzat public, el trebuie sa fie aparat.
Criza va trece. si chiar daca nimic nu va mai fi cum a fost, daca insasi lumea se va schimba si vom fi obligati sa alegem un alt stil de viata, creditul va continua sa aduca un plus de bunastare. Sa nu uitam ca inainte de criza, la interferenta zonelor luminoase cu cele intunecate, crestea sansa bunastarii pe datorie. Aici, in aceste zone, care departe de a fi inchise erau deschise, in sensul ca tot mai multi saraci erau absorbiti in clasa de mijloc, sporeau posibilitatile pentru nenumarate familii ca din veniturile curente sa-si finanteze in buna parte cheltuielile curente, in timp ce banii pentru case ori pentru bunuri de folosinta indelungata sa-i imprumute de la banci. Iata marele pod, construit de economia de piata, peste care au trecut sute de mii de oameni, reusind astfel sa-si schimbe viata. Dupa ce, mai intai, au reusit sa aduca soare in existenta lor, prin dobandirea unor locuri de munca sigure, platite bine sau macar decent, in conditiile cresterii economice…
Citeste articolul aparut in ZF scris de Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Mugur Isarescu, aici