Romanii platesc unele dintre cele mai mici costuri pentru creditele pentru locuinte si pentru cele de consum, daca avem in vedere preturile practicate de bancile din zona Europei de Est. Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank, a oferit o analiza a costurilor creditelor noi in moneda locala promovate cu precadere de bancile din Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Letonia si Cehia.
”Initial, inainte de a realiza aceasta analiza, eram si eu unul dintre cei care aveau perceptia ca pretul creditelor din tara noastra este mare in comparatie cu statele din zona noastra. Lucrurile nu stau insa deloc asa. Studiul pe care l-am realizat, pe baza informatiilor Bancii Centrale Europene si Eurostat, demonstreaza faptul ca ideea ca romanii achita unele dintre cele mai ridicate costuri pentru imprumuturi nu este sustinuta de realitate”, a precizat Ionut Dumitru.
Potrivit oficialului Raiffeisen Bank, pretul total (dobanda anuala efectiva – DAE) mediu perceput de bancile locale pentru creditele de consum negarantate in lei se situeaza la un nivel de 14,83%/an, cost situat pe pozitia a treia in topul celor 8 tari analizate, dupa Slovenia (8,13%/an) si Bulgaria (12,32%/an). Spre comparatie, in Ungaria costul mediu al acestui tip de imprumut este de 22,59%/an, in Letonia de 20,77%/an si in Polonia – 20,41%/an, de altfel acestea fiind si statele cu cele mai scumpe credite.
Pe segmentul imprumuturilor ipotecare, pretul mediu achitat de romani se situeaza la 7,36%/an, un cost mai mare decat cele percepute de bancile din Polonia (5,52%/an) si Slovacia (4,27%/an), insa mai mic decat dobanzile din Bulgaria (7,69%/an) si Ungaria (9,5%/an).
Creditele pentru populatie s-au ieftinit considerabil in perioada de criza
Recesiunea economica a avut si un impact pozitiv asupra pietei de credite pentru populatie, in conditiile in care – in ultimii ani – dobanzile pentru finantarile ipotecare si de consum s-au diminuat de la an la an. Spre exemplu, DAE pentru imprumuturile negarantate in lei, care era in decembrie 2008 de 23,12%/an, a ajuns in iulie 2013 la nivelul de 14,83%/an, o scadere de peste opt procente. Cea mai ampla reducere a avut loc in perioada decembrie 2009 – decembrie 2010, cand costul mediu al creditelor de consum a fost micsorat cu aproape patru procente si jumatate.
Si finantarile ipotecare in lei au urmat aceeasi evolutie, DAE pentru acest tip de produse de creditare diminuandu-se cu patru procente, de la 11,41%/an (decembrie 2008) la 7,36%/an (iulie 2013). Interesant este faptul ca trendul descendent al costului total mediu al imprumuturilor pentru locuinte nu s-a remarcat pe toata perioada crizei financiare, primul an, respectiv decembrie 2008 – decembrie 2009, consemnand o scumpire de doua procente. Anul urmator (decembrie 2009 – decembrie 2010) a adus insa pentru clientii din Romania o diminuare a costului mediu pentru creditele ipotecare de peste trei puncte procentuale.
Finantarile locale pentru afaceri, cele mai costisitoare
Daca la capitolul creditelor pentru populatie, Romania se situeaza printre tarile cu cele mai mici costuri, pe segmentul imprumuturilor destinate companiilor lucrurile nu stau atat de bine. Practic, costul total mediu de 8,76%/an este cel mai mare dintre preturile percepute de bancile din tarile cuprinse in analiza Raiffeisen Bank. O dobanda destul de mare o platesc si firmele din Ungaria (7,1%/an) si din Bulgaria (6,94%/an). In Letonia (2,49%/an) si Cehia (2,68%) regasim cele mai mici dobanzi pentru creditele business, in timp ce companiile din Polonia achita pentru finantare un cost mediu de 4,94%/an.
In opinia lui Ionut Dumitru, faptul ca imprumuturile destinate finantarii afacerilor sunt cele mai scumpe din zona este explicat de nivelul insolventelor si de rata de recuperare a creantelor din tara noastra, elemente ce influenteaza negativ costul acestui tip de credite. Pe plan local, insolventa dureaza in medie 3 ani, iar la finalul acestei perioade creditorul mai recupereaza 29,2% din creata. Aceste cifre contribuie la un cost al riscului mai mare fata de alte state, care – invariabil – mareste pretul unui credit.