Un studiu ISOP a analizat comportamentul tinerilor care isi cumpara o locuinta prin programul Prima Casa. Tinerii isi schimba comportamentul dupa „achiziatia” unei rate la banca: ies mai putin in cluburi si la cinematograf, mananca mai rar la restaurant si aleg sa gateasca acasa. Statutul de proprietar iti schimba prioritatile in viata, afirma tinerii care deja au accesat un credit de la banca.
Astfel, tinerii care umpleau terasele si restaurantele din centrul orasului, dupa ce au decis sa isi cumpere o locuinta merg mai des la piata, cumpara produse la promotie si folosesc transportul in comun, potrivit studiului.
„Achizitia unui apartament prin programul Prima Casa ii ajuta pe cei tineri sa investeasca direct in buzunarul lor”, explica Oana Vilceanu, agent imobiliar.
Daca inainte de inceputul crizei se indreptau in general spre un imprumut bancar cei cu varste de peste 30 de ani, statisticile arata acum ca cei interesati sa faca acest pas sunt tot mai tineri. Media de varsta a celor care acceseaza un credit este intre 22 si 31 de ani. Acestia sunt in marea lor majoritate casatoriti deja.
Bancile tin cont atunci cand acorda un imprumut de varsta aplicantului si de statutul social. Daca nu ar fi casatorit, sansele ar fi mai mici, pe parte de scoring l-ar afecta, dar suma ar fi mai mare.
Prin Programului Prima Casa, din 2009 si pana in prezent, au fost emise peste 102.000 de garantii pentru finantari. Romanii au accesat astfel imprumuturi totale pentru locuinte in valoare de aproape patru miliarde de euro.