Bancherii afirma, cel putin in declaratiile oficiale, ca vor avea cui sa dea credite.„Ne asteptam la o stabilizare la niveluri foarte joase a soldului creditelor in 2014 si poate din 2015 sa vedem o reluare a creditarii“, a spus ieri Mihai Patrulescu, senior economist Unicredit Tiriac Bank, la ZF Live.
Sunt putin cei ce recunosc ca nu mai sunt clienti bancabili in piata. Sunt si mai tacuti cei care anuntau ca se lucreaza la o schimare. Raportarea in Biroul de Credit sa scada la 3 ani, de la 4 ani, astfel incat clientii mai putin „rai” sa se poata indatora. Din nou! Seful ARB, Radu Ghetea, sublinia in anul 2012 ca daca criza se prelungeste „e bine ca cei care au dat dovada de constiinciozitate, care au dat dovada de spirit de raspundere sa poata beneficia de clementa”.
Bancherii vor sa acorde credite insa
Aceste declaratii despre creditele repornite, vin in contextul in care romanii sunt cei mai indatorati europeni iar creditele neperformante au atins deja (in notele oficiale) 23%.
„Bancile au marcat pierderi, provizioanele acopera 80% din creditele neperformante. Acestea sunt costurile crizei,“ afirma bancherul.
De ce nu s-au luat masuri?
Bancile nu au executat garantiile ca in modelul american sau spaniol pentru a fi procurate resurse, este de parere Ionut Balan. „S-a decis oprirea creditarii sectorului privat pentru a avea statul de unde sa se imprumute. Dupa care a aparut Programul Prima Casa pentru a se conserva pretul activelor, ceea ce a omorât si putina piata imobiliara care mai exista. Fara credit, fara tranzactii pe real estate, dar cu un regim militienesc care a amendat permanent mediul economic, creditele neperformante s-au triplat” afirma jurnalistul Ionut Balan in Jurnalul National.
„Restantele nu au cum sa se opreasca din crestere si nici neperformantele. Trebuie sa ai crestere economica mai solida sau bancile sa apeleze la restructurari. Pana nu se va intampla una din astea doua sau amandoua, restantele nu vor scadea si e greu de spus unde se vor opri. Ar mai fi varianta cresterii creditarii, dar nu vad aceasta posibilitate. Neperformantele au trecut de punctul critic (dupa calculele mele) de 20%, de la care incep sa afecteze cresterea economica, si estimez ca vor ajunge la 35%“, declara analistul financiar Florin Citu, pentru Capital.ro