Masura pe care Guvernul a prezentat-o acum doua zile, de „reesalonare” a creditelor restante, a lasat multe semne de intrebare in randul clientilor – deja interesati. Insa, datele s-au mai „adunat”, „cernut” si am „creionat un prim portret” al creditului prelungit cu inca 2 ani, cu o rata mai mica, cel mult injumatatita. Oricum, date incerte mai sunt, intrebari, la fel.
UPDATE, ora 12.00 – Liviu Voinea a declarat la ZF Live, ca rata dupa cei doi ani de credit fiscal nu va creste, datorita extinderii perioadei de creditare.
Nimeni nu a putut citi acest proiect. Bancile nu s-au pronuntat oficial
Cam 900.000 de romanii se pot adresa bancii sa ceara o perioada de gratie de 2 ani. Bancile nu sunt obligate sa acorde aceasta facilitate iar masura va intra in vigoare la 1 aprilie.
Sa vedem conditiile:
– Dupa intelegerea cu banca, creditul va avea o perioada de gratie ce poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe imprumuturi, iar banca trebuie sa asigure prelungirea creditului cu cel mult doi ani (24 de luni).
– Restructurarea inseamna o reducere a ratei lunare cu cel mult jumatate din rata, nu mai mult de 500 lei.
– Masura se aplica tuturor tipurilor de credite – lei, euro, franci, cu dobanzi fixe sau variabile.
– Dupa perioada de 2 ani, timp de cel mult 24 de luni, debitorii vor primi un „credit fiscal”, o scutire de maximum 200 de lei pe luna la plata impozitului pe venit.
Rata nu poate fi redusa, decat cel mult injumatatita! Adica, daca rata lunara este de 800 lei, prin aceasta masura vei plati doar 400 de lei (chiar daca masura spune ca suma maxima redusa este de 500 lei).
Dobanda va ramane nemodificata, doar principalul se va injumatati, a afirmat Liviu Voinea in prima interventie publica. Intre timp, a precizat ca se poate ca banca sa vina si cu o scadere de dobanda, este in interesul ei… Oare?
Cine se incadreaza:
Clientii care au un salariu mai mic de 1600 de lei, cu restante mai mici de 90 de zile.
Ce trebuie sa stie clientii:
Orice reducere actuala de costuri va genera cheltuieli ulterioare. Adica, dupa doi ani in care statul te „ajuta” sa-ti achiti rata, vine vremea in care tu vei achita o rata mai mare fata de cea initiala. In exemplul de mai jos, dat de Liviu Voinea, este vorba despre o crestere de 200 lei/luna. Ce se intampla cand creditul in cauza este unul ipotecar cu rate si perioada mai mare??? Rata dupa cei doi ani se modifica consistent…
Va accepta banca sa faca acest pas, in conditiile in care acum clientul nu poate sa platesca? ATENTIE! daca este vorba de un credit ipotecar pe 25 de ani, rata lunara este IMENSA dupa cei doi ani de gratie!
UPDATE, ora 12.00 – Liviu Voinea a declarata la ZF Live ca rata dupa cei doia ani de credit fiscal, nu va creste, datorita extinderii paerioadei de creditare..
Ideea e buna. Dar merita?
Masura asa cum a fost prezentata acum, indica pe langa costuri si cam multe „eforturi birocratice”, iar analistii considera ca de aceea nu va fi pusa in practica. Mai mult, PNL nu si-a dat acordul asupra acesteia.
Exemplu
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat la TV masura printr-un exemplu al unui client cu un credit de 50.000 lei luat pe o perioada de 10 ani, cu 16% dobanda. In cazul in care venitul net al clientului ar fi de 1.400 lei, ar urma sa plateasca o rata de 418 lei in loc de 837 lei, in prezent. Facilitatea ar urma sa fie valabila doi ani. Ulterior, rata ar creste la 1.073 lei. Potrivit lui Voinea, statul va interveni in acel moment si i-ar acorda persoanei respective un credit fiscal, respectiv o reducere a impozitului pe venit de 200 lei.In acest fel, suma de plata ar ramane la nivelul anterior aplicarii facilitatii, adica 837 lei. (doar 2 ani!)
Nelamuriri
Apar cheltuieli in plus – costurile care pot fi asociate cu reesalonarea;
– in cazul creditelor ipotecare, garantate cu proprietati imobiliare, nu stim inca daca este vorba si de o rediscutare a contractelor de creditare si o reevaluare a proprietatilor (valorile garantiilor ar putea fi evaluate mult inferior).
Liviu Voinea puncteaza : „Aceasta masura nu este una pentru restantieri.” Insa, nu a explicat mecanismul prin care clientul devine eligibil… „Atentie, nu ne adresam creditelor neperformante de astazi. Nu este o schema de restructurare a datoriei, este o schema de stimulare a consumului, de stimulare a cererii”, a fost singura explicatie a ministrului Voinea.
Revin cu completari, pe masura ce apar.
Gabriela DINU