Proiectul de injumataţire a ratelor pentru romanii cu venituri sub 1.600 de lei, care au credite la banci, naste reactii si din partea bancherilor. Opiniile exprimate de sefii institutiilor de credit locale lasa sa se inteleaga faptul ca asa numita ”electoRATA” nu este echitabila si va fi greu de aplicat intr-un termen atat de scurt.
Pe de alta partea, exista si voci care spun ca ramane la latitudinea guvernantilor sa impuna sau nu un asemenea act normativ si ca schema gandita de ministrul Liviu Voinea nu trebuie tratata polemic, ci discutata pentru a identifica cea mai buna varianta.
Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank: „Ca platitor de taxe, prima intrebare pe care o am este: ok, asta inseamna ca o parte din bugetul statului din viitor este folosit anticipat ca sa permitem pe termen scurt unor clienţi care au anumite credite la banci sa platesca mai puţin?”.
Philippe Lhotte, presedinte – director general BRD: ”Proiectul propus de Guvern este un subiect important pe care nu trebuie sa-l tratam polemic. Trebuie sa ne gandim la tot felul de solutii care sa permita cresterea consumului, iar aceasta schema ar putea fi una dintre variante. In sine, ideea este interesanta, insa trebuie sa vedem exact cum ar putea fi implementata. Noi sutem deschisi la aceasta idee, dar pentru a oferi un raspuns clar privind implicarea BRD in cadrul unui asemenea program trebuie sa vedem mai intai textul de proiectului”.
Dan Pascariu, Presedintele Consiliului de Supraveghere UniCredit Tiriac Bank: „Nu stiu cat de echitabil este ca pentru o anumita categorie de creditori sa suporte toti contribuabilii. Atunci cand vorbim de un venit de sub 1.600 de lei, nu stiu in ce masura banii astia vor intra in consum. Am inteles ca Guvernul vrea sa o introduca incepand cu 1 aprilie. Mi se pare puţin utopic”.
Misu Negritoiu, Chairman ING Bank: ”Este o decizie politica si politicul decide cum o lanseaza pe piata. Masura aceasta as defini-o ca pe ceva in loc de nimic”. Masura nu va avea un impact fulminant, iar din punct de vedere tehnic este greu de evaluat. Oricum, costurile de administrare vor fi mai mari decat castigurile.”.