Erodarea depozitelor din banci constituite de persoanele fizice poate fi si efectul unor clauze abuzive, spune avocatul Gheorghe Piperea. „Cand se erodeaza aceste depozite, se pune problema de protectie a consumatorului si trebuie vazut in ce masura acele depozite au fost erodate ca valoare si daca acest lucru se intampla din cauza unor clauze abuzive, ca si in cazul creditelor, iar in aceasta situatie este posibila o raspundere a bancii, care poate fi amendata judiciar sau administrativ prin ANPC”, a spus Piperea.
Acesta a amintit ca bancile comerciale se bazeaza in mare masura pe depunerile de la persoanele fizice, iar prin pierderea increderii in sistemul bancar deponentii ar putea sanctiona sistemul prin retragerea banilor.
„O sanctiune drastica pe care consumatorul ar putea sa o aplice bancii, in situatia de diminuare a depozitelor, este sa-si retraga fondurile, iar in situatia aceasta sistemul bancar romanesc, care se bazeaza destul de consistent pe aceste depozite de la populatie, s-ar putea sa aiba probleme. Fata de consumatorii obisnuiti, pentru consumatorul de produse bancare rezulta foarte precis din lege faptul ca sumele depuse pot fi retrase oricand de catre deponent, indiferent de termenul pe care se constituie depozitul’, mai puncteaza Gheorghe Piperea.
Clientii au facut plangeri la BNR din cauza dobanzilor mici la depozite, ce duc la pierderi masive ale clientilor!
BNR a cerut bancilor, printr-o circulara, sa ia masuri ca situatii precum cele vizate in plangerile clientilor sa fie rezolvate pana la finalul lunii februarie. Banca Centrala le-a cerut institutiilor de credit sa aduca la cunostinta masurile luate, in scris.
BNR nu a comunicat, inca, ce strategii au adoptat bancile.
Avocatul considera ca masura de atentionare venita de la BNR (trimiterea unei circulare bancilor comerciale prin care le-a recomandat sa analizeze situatia depozitelor diminuate ale deponentilor), este una bine venita.
„E bine ca a luat aceasta atitudine Banca Nationala, pentru ca, la ora actuala, este torpilata, dinamitata increderea in banci si din cauza unor asemenea practici, in situatia in care o banca ar intra in dificultate financiara, deponentii ar ramane fara bani”, a subliniat Gheorghe Piperea.