O disputa gen „tavalug” a pornit in presa. Avocatul Gheorghe Piperea a publicat pe pagina personala de Facebook informatii despre un proces colectiv pe tema denomiarii creditelor in franci elvetieni impotriva Raiffeisen Bank. Presa a preluat si speculat la maximum.
Din documentele puse la dispozitie de avocat, reiese ca Raiffeisen Bank a propus instantei unde se desfasoara judecata -in Oradea – pentru consumatori conversia creditelor in lei la cursul din data acordarii creditului si la costurile creditelor in lei de atunci.
Avocatul Piperea a postat pe Facebook o pagina din cererea reconventionala din care aflam ca banca cere „Sa oblige reclamantii la restituirea creditului in RON, conversia creditului urmind a se face la cursul CHF/Ron de la data acordarii creditului, cu luarea in considerare a conditiilor de cost/rambursare a creditului in lei, astfel cum acestea existau in oferta bancii la data acordarii fiecarui credit”.
Pozitia Raiffeisen Bank
La cerea publicatiei www.BankingNews.ro, Raiffeisen Bank a facut urmatoarele precizari in legatura cu punctele de vedere vehiculate pana in prezent in presa.
„Dl. avocat citeaza in mod trunchiat un pasaj din cererea reconventionala depusa la dosarul cauzei. In acest document, banca a aratat ce ar insemna pentru clienti admiterea cererii in forma depusa de catre dl. avocat, respectiv avocatul Piperea a cerut instantei conversia unui credit in CHF la cursul istoric, fara sa precizeze nimic de costul creditului in lei la acea data. Banca a informat instanta ca pentru conversia in lei trebuie aplicate conditiile de creditare pentru creditele in lei de la acea data. Intr-o astfel de situatie clientul ar avea de rambursat sume foarte mari in lei din urma (uneori aproape duble), dat fiind ca dobanda la creditele in lei era in 2007-2008 de 11-17% si nu 6-7% cat era la un credit in CHF.
Dl.avocat nu se poate prevala de faptul ca nu a inteles exact despre ce este vorba, mai ales ca banca a anexat la dosarul cauzei calcule care sa expliciteze ce sume in plus ar datora fiecare client din dosar in parte, in ipoteza in care instanta ar admite cererea depusa de catre dl. Piperea. De altfel, obligatia „sa manifeste constiinciozitate si probitate profesionala” este prevazuta expres in Legea 51/1995 privind organizarea si functionarea profesiei de avocat. Este regretabil ca un profesionist dezinformeaza atat opinia publica, cat si pe clientii proprii.
Desigur ca in intampinarea formulata, banca a cerut instantei respingerea cererii, ca fiind si nelegala si fara nicio baza contractuala.
Raiffeisen Bank va tine cont intotdeauna de dorinta clientilor sai care au credite in CHF sau orice alta moneda si le va identifica solutia cea mai buna, in functie de situatia fiecaruia. Conversia in lei poate fi una dintre solutii, cum este si discutarea unor conditii sau costuri sau prelungirea termenului de rambursare etc.
Conversia se poate face la cursul de la data conversiei, cu dobanda aferenta noii monede la aceeasi data, acesta fiind lucrul pe care banca l-a afirmat intotdeauna.
Ce sustine avocatul celor 180 de reclamanti, Gheorghe Piperea
„Stimati domni, inghetarea inseamna inclusiv pastrarea costurilor initiale. Ca de-aia am semnat contracte intr-o moneda stabila, la costuri reduse, afirma avocatul pe pagina personala de Facebook.
Iata ce contine pagina postata de av. Gh. Piperea: